Το γιαούρτι είναι μια από τις πιο υγιεινές επιλογές σνακ για άτομα όλων των ηλικιών. Κι αυτό διότι είναι μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών που μπορούν να ωφελήσουν συνολικά την υγεία και την ευεξία μας.

Ποια είναι αυτά και πώς μας προστατεύουν;

Διαβάστε επίσης: Βρώμη: Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε καθημερινά;

Τα είδη του γιαουρτιού

Το γιαούρτι διακρίνεται, ανάλογα με το είδος του γάλακτος από το οποίο είναι φτιαγμένο, σε αγελαδινό (που είναι και το πιο συνηθισμένο πλέον), πρόβειο και κατσικίσιο. Επίσης, ανάλογα με τον τρόπο επεξεργασίας του, χωρίζεται σε: παραδοσιακό, που μπορεί να είναι είτε αγελαδινό είτε πρόβειο, έχει πέτσα και είναι πλήρες (έχει δηλαδή μέχρι 4% λιπαρά όταν είναι αγελαδινό και μέχρι 7% λιπαρά όταν είναι πρόβειο), στραγγιστό, που είναι συνήθως αγελαδινό (λέγεται στραγγιστό γιατί στραγγίζεται το γιαούρτι και αποβάλλεται ο ορός του γάλακτος, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο πηκτό) -σε αυτή την κατηγορία τα γιαούρτια μπορεί να έχουν διάφορα λιπαρά (ακόμα και 10%, όταν έχει προστεθεί και ανθόγαλα)- και set (συνεκτικό) ή stirred (αναμεμειγμένο), που είναι κυρίως αγελαδινά, περιέχουν αρκετό νερό και είναι πιο ελαφριά, έχουν δηλαδή λιγότερα λιπαρά από τα πλήρη (από 0% έως 4%).

Τέλος, το γιαούρτι μπορεί να κατηγοριοποιηθεί και βάσει των λιπαρών που περιέχει. Σημαντικό είναι να σημειώσουμε ότι υπάρχουν και τα επιδόρπια γιαουρτιού (περιέχουν και διάφορα άλλα συστατικά, όπως ζελατίνη, σοκολάτα, μπισκότα κ.λπ.), τα βρεφικά και παιδικά γιαούρτια, τα εμπλουτισμένα γιαούρτια (π.χ. με βιταμίνες, σίδηρο) και το ξινόγαλα, που είναι ουσιαστικά ένα γιαούρτι υγρής μορφής.

Τα θρεπτικά συστατικά του λευκού γιαουρτιού

Το γιαούρτι είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου και προβιοτικών. Μας δίνει όλα τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος: υδατάνθρακες, λιπαρά, φώσφορο, άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία και βιταμίνες Α και του συμπλέγματος Β.

Τα top-7 οφέλη του για την υγεία

Το λευκό γιαούρτι μπορεί να:

#1 Προάγει την υγεία της καρδιάς- Μειώσει τη φλεγμονή

Το υγιεινό αυτό γαλακτοκομικό προϊόν έχει αποδειχθεί ότι προάγει την υγεία της καρδιάς. Είναι μια καλή πηγή όπως είπαμε πρωτεΐνης, ασβεστίου και προβιοτικών που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Επιπλέον, περιέχει καλά λίπη, όπως ωμέγα-3 και μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

#2 Κάνει καλό στο έντερο

Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά που προάγουν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στο έντερο. Αυτό μπορεί να βελτιώσει την πέψη, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να αποτρέψει την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων.

Επιπλέον, το ασβέστιο στο γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των μυϊκών συσπάσεων στο έντερο για υγιή πέψη.

#3 Ενισχύσει το μεταβολισμό και να βοηθήσει στη διατήρηση του σωματικού βάρους

Είναι γνωστό ότι η πρωτεΐνη αυξάνει τα αισθήματα πληρότητας και κορεσμού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων και τελικά σε απώλεια βάρους. Επιπλέον, το σώμα χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια για την πέψη των πρωτεϊνών από τους υδατάνθρακες ή τα λίπη, καταλήγοντας σε αύξηση του μεταβολικού ρυθμού.

Το γιαούρτι είναι επίσης χαμηλότερο σε θερμίδες και ζάχαρη από πολλά άλλα σνακ ή επιδόρπια, καθιστώντας το μια πιο υγιεινή επιλογή για τη διαχείριση του βάρους. Όσον αφορά τα λιπαρά που περιέχει το γιαούρτι, αυτά αναγράφονται στη συσκευασία και μπορεί να είναι από 0% έως 10%. Οι θερμίδες που μας δίνει ένα λευκό γιαούρτι (όχι επιδόρπιο) κυμαίνονται από 80 έως 180 σε κάθε κεσεδάκι (240 γρ.).

#4 Μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2

Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) είναι ένα μέτρο του πόσο γρήγορα ένα φαγητό αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να οδηγήσουν σε «αιχμές» στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Το λευκό γιαούρτι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει «αιχμές» στα επίπεδα σακχάρου. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, γεγονός που μπορεί να μειώσει περαιτέρω τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

#5 Αποτοξινώσει το δέρμα

Το γιαούρτι είναι γνωστό ότι δρα ως αποτοξινωτικό του δέρματος λόγω της περιεκτικότητάς του σε γαλακτικό οξύ. Το γαλακτικό οξύ χρησιμοποιείται συνήθως σε προϊόντα περιποίησης για την απολέπιση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και την προώθηση της ανανέωσης των κυττάρων. Όταν εφαρμόζεται τοπικά, μπορεί να βοηθήσει στην απαλή απολέπιση του δέρματος, αφαιρώντας τους ρύπους και τη συσσώρευση που μπορεί να φράξει τους πόρους. Επιπλέον, τα προβιοτικά στο γιαούρτι μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος του δέρματος, μειώνοντας τη φλεγμονή και τον ερεθισμό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καθαρότερη, πιο φωτεινή επιδερμίδα και υγιέστερη όψη συνολικά.

#6 Δυναμώσει τα οστά

Το ασβέστιο είναι σημαντικό για γερά οστά. Είναι ένα απαραίτητο μέταλλο για την οικοδόμηση και τη διατήρηση της οστικής μάζας. Η κατανάλωση γιαουρτιού στις σωστές ποσότητες βοηθά στο να διατηρηθούν τα οστά δυνατά και υγιή και μπορεί να αποτρέψει την απώλεια οστικής μάζας και την οστεοπόρωση. Επίσης, η πρωτεΐνη είναι σημαντική για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Αυτό είναι επίσης σημαντικό για την υγεία των οστών, καθώς οι μύες βοηθούν στην υποστήριξη και την προστασία των οστών.

#7 Βοηθήσει στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης

Το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και τη βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κάλιο και της χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Το κάλιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης εξουδετερώνοντας τις επιδράσεις του νατρίου στον οργανισμό, που όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση.

*Ας μην ξεχνάμε επιπλέον ότι:


Στο γιαούρτι οι υδατάνθρακες του γάλακτος (λακτόζη) ζυμώνονται (δίνουν το γαλακτικό οξύ, που ευθύνεται και για τη χαρακτηριστική υπόξινη γεύση του γιαουρτιού), και έτσι, ως προϊόν ζύμωσης, το γιαούρτι είναι πιο εύπεπτο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη (δεν ανέχονται το γάλα) τις περισσότερες φορές μπορούν να καταναλώσουν ευκολότερα το γιαούρτι και να μη στερηθούν έτσι το ασβέστιο, που είναι απαραίτητο για τον οργανισμό.