Αν το καλοσκεφτούμε, με το χρόνο μονίμως να μας κυνηγά, ίσως τελικά να νομίζουμε πως αυτός δεν περισσεύει, όχι μόνο για τη γυμναστική, αλλά για «τίποτα»! Όμως, με μια έξυπνη οργάνωση και γνωρίζοντας πολύ καλά ότι παραμελώντας εμάς, αναπόφευκτα κάποια στιγμή δε θα μπορούμε να χαιρόμαστε τον εαυτό μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τον έστω λιγοστό αυτό χρόνο, τον… φτιάχνουμε.

Πώς;

Τι να κάνετε όταν ο χρόνος σας… κυνηγά

Διαβάστε επίσης: Αδυνατίζουμε μόνο με… περπάτημα

Γυμναστική παντού (και πάντα)

Όταν νιώθετε πως δεν έχετε χρόνο, εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για σωματική δραστηριότητα. Παρκάρετε λίγο πιο μακριά από τη δουλειά και περπατήστε την υπόλοιπη διαδρομή, κατεβείτε από το λεωφορείο μια στάση νωρίτερα, χρησιμοποιήστε τις σκάλες αντί του ασανσέρ. Μπορεί να σας φαίνεται λίγο, μπορεί να σας φαίνεται μικρό αλλά όλες αυτές οι μικρές εκρήξεις ενέργειας, «πιάνονται» για γυμναστική και πραγματικά μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη φυσική σας κατάσταση, σύμφωνα με πολλαπλές έρευνες.

Ραντεβού στο… σπίτι

Αν δεν έχετε χρόνο να πάτε στο γυμναστήριο, δε χρειάζεται να μπείτε καν στη διαδικασία. Πλέον, online μπορείτε να βρείτε τόσα προγράμματα άσκησης για να επιλέξετε που αν μη τι άλλο αποκλείεται να πλήξετε, plus ότι μπορείτε να επιλέξετε τη διάρκεια της προπόνησης που σας ταιριάζει. Ειδικά μετά την καραντίνα, πολλοί θα είστε ήδη εξοικειωμένοι με τη διαδικασία ή θα μπήκατε στη διαδικασία να αγοράσετε έναν έστω βασικό εξοπλισμό όπως πχ βαράκια ή ένα σχοινάκι. Δεν έχετε λοιπόν παρά να… τα ξαναβγάλετε από την ντουλάπα!

20’ είναι μια χαρά

Δεν είναι ανάγκη να γυμνάζεστε για 1-2 ώρες για να επωφεληθείτε. Θυμηθείτε πως η ποιότητα παρά η ποσότητα μετρά (και) στη γυμναστική. Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει την τριαντάλεπτη άσκηση προκειμένου να δούμε αποτελέσματα στην υγεία και τη φυσική μας κατάσταση, μπορείτε να αφιερώσετε έστω 10’ το πρωί και 10’ το απόγευμα ή το βράδυ.

HIIT για μεγαλύτερη καύση θερμίδων

Όλα τα είδη προπόνησης μπορούν να επιταχύνουν το μεταβολισμό και να αυξήσουν την καύση θερμίδων. Εσείς ωστόσο που δεν έχετε πολύ χρόνο, προτιμήστε την καρδιοαναπνευστική διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT). Ο λόγος;

Αυτού του είδους η προπόνηση παρέχει τη δυνατότητα ταχύτερων βελτιώσεων της αερόβιας ικανότητας, κοινώς «αντοχής», με λιγότερο χρόνο ημερήσιας προπόνησης. Λόγου του υψηλότερου μέσου επιπέδου έντασης, οι θερμίδες που καίμε ανά λεπτό κατά τη διάρκεια της προπόνησης είναι ιδιαίτερα αυξημένες ενώ η ταχύτητα του μεταβολισμού διατηρείται υψηλή για περισσότερο χρόνο και συνεχίζουμε να καίμε πολλές θερμίδες για αρκετές ώρες μετά την προπόνηση.

Μακροχρόνια η υψηλότερη μέση ένταση, δηλαδή περισσότεροι καρδιακοί παλμοί ανά λεπτό προσπάθειας, εκπαιδεύει το καρδιαγγειακό σύστημα να προσαρμόζεται ταχύτερα και να αντεπεξέρχεται ευκολότερα σε αιφνίδιες καταστάσεις που μπορεί να επιβαρύνουν ξαφνικά τη λειτουργία του στην καθημερινότητα.

Απλά περπατήστε…

Κι αν η γυμναστική δεν είναι το φόρτε σας και όλα τα παραπάνω σας φαίνονται ακόμα «βουνό», απλά ανοίξτε την πόρτα και κάντε 2-3 κύκλους στο τετράγωνο της γειτονιάς.

Το γρήγορο περπάτημα σε εξωτερικούς χώρους έχει αναρίθμητα οφέλη, μεταξύ αυτών:

  • Δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις.
  • Μπορεί να μειώσει σημαντικά το στρες.
  • Ενισχύει την ποιότητα του ύπνου.
  • Βοηθά στην απώλεια βάρους.
  • Ενισχύει την υγεία της καρδιάς.