Υλικά

350 γρ. κανελόνια

Για τη γέμιση

1 κιλό σπανάκι

500 γρ. ρικότα

50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

4-5 κ.σ ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες, χλιαρό

100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

100 γρ. βούτυρο

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Βάλτε μια κατσαρόλα στο μάτι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αδειάστε το σπανάκι, αν είναι κατεψυγμένο, και ανακατέψτε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.

Ρίξτε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Συνεχίστε να ανακατεύετε.

Χαμηλώστε την ένταση της φωτιάς.

Μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά.

Σβήστε τη φωτιά και αφήστε την κατσαρόλα στο μάτι.

Ρίξτε στο μείγμα του σπανακιού τη ρικότα και την παρμεζάνα.

Ανακατέψτε καλά.

Αποσύρετε την κατσαρόλα από το μάτι και αφήστε να κρυώσει.

Βάλτε μια κατσαρόλα στη φωτιά, ρίξτε το βούτυρο, και το αφήστε να ζεσταθεί.

Ρίξτε σιγά-σιγά το αλεύρι ενώ ανακατεύετε.

Η ένταση της φωτιάς δεν πρέπει να είναι υψηλή γιατί θα καεί το μείγμα και θα πικρίσει.

Αρχίστε να ρίχνετε το γάλα λίγο-λίγο ενώ ανακατεύετε.

Ρίξτε όλο το γάλα και αφήστε να βράσει ελαφρά μέχρι να δέσει η κρέμα.

Ρίξτε λίγο αλάτι και πιπέρι.

Βγάλτε την κατσαρόλα από το μάτι και αφήστε την στην άκρη.

Λαδώστε καλά ένα πυρέξ ή ταψί.

Ρίξτε στον πάτο του μερικές κουταλιές μπεσαμέλ και απλώστε τη να πάει παντού φτιάχνοντας ένα λεπτό στρώμα.

Γεμίστε τα κανελόνια με κορνέ ή με ένα κουτάλι του γλυκού.

Τοποθετήστε τα στο ταψί χωρίς κενά μεταξύ τους.

Απλώστε από πάνω όλη την μπεσαμέλ μέχρι να καλυφθούν.

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 45-50 λεπτά.