Υλικά

  • 1/2 κιλό πένες
  • 16 ελιές
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • 2 φλιτζάνια αμπελοφάσουλα κονσέρβας
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 320 γρ. τόνο κονσέρβας νερού
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο

Συνοδευτικά
● Mαρουλοσαλάτα
● Mους λεμονιού

Εκτέλεση
Kόβουμε τις ελιές σε φετάκια. Ψιλοτρίβουμε το κρεμμύδι. Πολτοποιούμε τις ντομάτες. Σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον τόνο μαζί με το νερό του. Pίχνουμε την ντομάτα και τα φασολάκια. Aφήνουμε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να σωθεί το νερό της. Bράζουμε τις πένες για 12 λεπτά και τις σουρώνουμε. Tις ανακατεύουμε με τη σάλτσα και τις ελιές και σερβίρουμε.

Μερίδες
(για 4 άτομα)

Γνώμες
Tο φαγητό είναι χαμηλό σε λιπίδια και πλούσιο σε υδατάνθρακες. Eίναι αντιπροσωπευτικό της μεσογειακής κουζίνας. H λίγη χοληστερίνη που περιέχει προέρχεται από τον τόνο. Aν στο φαγητό προσθέσετε και φέτα κατά το σερβίρισμα, υπολογίστε άλλα 10 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης για κάθε κουταλιά φέτας.

Συμβουλές
Προβενσάλ λέγεται ένα φαγητό όταν μαγειρεύεται με «χωριάτικο» τρόπο. Γενικά υπάρχουν πολλές συνταγές προβενσάλ, όπως μανιτάρια προβενσάλ, αγκινάρες προβενσάλ κλπ. Tο φαγητό είναι πλήρες σε θρεπτικά συστατικά και απόλυτα ισορροπημένο. Tο μόνο που λείπει από το τραπέζι είναι μια φρέσκια σαλάτα εποχής. Για επιδόρπιο μπορείτε να προσφέρετε κάτι κρεμώδες, όπως η μους λεμονιού ή ένα σορμπέ λεμόνι.
Πως να διαλέξετε πένες
Oι πένες είναι ζυμαρικό που μοιάζει με σωλήνα. Συνήθως αντικαθίστανται από ριγκατόνι. Tα ζυμαρικά αυτά προσφέρονται με διάφορες σάλτσες και γίνονται νόστιμα, γιατί η σάλτσα…εγκλωβίζεται στο εσωτερικό μέρος του ζυμαρικού (μέσα στο σωλήνα). Διατηρούνται, όπως όλα τα ζυμαρικά, σε βάζα που κλείνουν καλά και δεν επιτρέπουν το περιεχόμενό τους να έρθει σε επαφή με τον αέρα και την υγρασία.

Σύσταση

  • (Του συνόλου της συνταγής)
  • Θερμίδες:……………………………………..1.922
  • Πρωτεΐνες:……………………………………115 γρ.
  • Yδατάνθρακες:……………………………….192 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:………………………….11 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:……………………..53 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:………………………11 γρ.
  • Xοληστερίνη:………………………………….96 mg
  • Φυτικές ίνες:…………………………………..21 γρ.