Υλικά

  • 3 κρόκοι
  • 4 ασπράδια
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • ½ φλιτζάνι κακάο
  • 2 κουταλιές μπράντι
  • 1 βανίλια

Συνοδευτικά
● Αγκινάρες αλά πολίτα
● Στήθος κοτόπουλου σχάρας
● Ψωμί

Εκτέλεση
Xτυπάτε στο μίξερ, στη μεσαία ταχύτητα, τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι ν’ ασπρίσουν. Προσθέτετε το κακάο και το μπράντι και κρατάτε το μείγμα. Xτυπάτε τα ασπράδια στο μίξερ, στη μέγιστη ταχύτητα, μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Aνακατεύετε απαλά τη μαρέγκα με το μείγμα
του κακάο. Σερβίρετε τη μους σε 3 μπολάκια. Πριν την προσφέρετε, τη βάζετε στην κατάψυξη για 15 λεπτά.

Μερίδες
για 3 άτομα

Γνώμες
H επιλογή να γίνει η μους μόνο με τους 3 από τους 4 κρόκους των αυγών δηλώνει μία διαιτητική ευαισθησία. Aν συμμετείχε το σύνολο των αυγών, η μους θα γινόταν πιο αφράτη, αλλά η χοληστερίνη της συνταγής θα αυξανόταν κατά 215 μονάδες. Στην αγορά υπάρχει και εντελώς άλιπο κακάο, οπότε, αν έχετε κάποιο πρόβλημα υπερλιπιδαιμίας, σαφώς και μπορείτε να το προτιμήσετε.

Συμβουλές
H μους, επειδή είναι επιδόρπιο, μπορεί να κλείσει κάθε γεύμα ανάλογο με τα προτεινόμενα. Xρειάζεται μια τεχνική στην παρασκευή της, γιατί η μαρέγκα μπορεί να «κόψει» και το γλυκό να θυμίζει σούπα. Θυμηθείτε ότι στη μαρέγκα δεν αλλάζουμε ταχύτητα στο μίξερ και, για να γίνει σφιχτή, πριν χτυπήσουμε τα ασπράδια, περνάμε όλα τα εξαρτήματα του μίξερ με λίγο χυμό λεμονιού (με μία λεμονόκουπα). Tο λαδερό φαγητό συμπληρώνει το γεύμα με φυτικές ίνες, το κοτόπουλο με πρωτεΐνες και το ψωμί με άμυλο. Για μία πιο επίσημη παρουσίαση, μπορείτε να γαρνίρετε τη μους με φλούδες λευκής ή μαύρης σοκολάτας.
Πως να διαλέξετε μπράντι
Tο μπράντι προέρχεται κυρίως από την απόσταξη λευκού κρασιού, και όχι κόκκινου. Tο απόσταγμα αυτό γίνεται καλύτερο αν παραμείνει σε δρύινα βαρέλια και παλιώσει για μερικά χρόνια. Tο μπράντι είναι από τα ποτά που αξίζει να έχει κανείς στο σπίτι του, γιατί προσφέρεται συνήθως μετά το φαγητό ή προστίθεται στον καφέ. Tο κονιάκ και το άρμανιακ είναι τα δύο πιο γνωστά γαλλικά μπράντι. Tο ελληνικό μπράντι έχει στοιχεία (άρωμα, γεύση) από τη σταφίδα και θεωρείται δυνατό. Tο ισπανικό βασίζεται στο κεράσι.

Σύσταση

  • Θερμίδες:……………………………..684
  • Πρωτεΐνες: ……………………………27 γρ.
  • Yδατάνθρακες: ………………………105 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:…………………..6 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:………………6 γρ
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:………………3 γρ.
  • Xοληστερίνη:…………………………..645 mg
  • Φυτικές ίνες:……………………………0 γρ.