Υλικά

  • 5 φλιτζάνια αλεύρι
  • 1½ κουταλάκι ξηρή μαγιά ή
  • 2 κουταλάκια μπέικιν
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
  • 5 αυγά
  • ½ κιλό φέτα
  • 1 κουταλάκι δενδρολίβανο

Συνοδευτικά
● Όσπρια σε σούπα
● Κομπόστα δαμάσκηνο

Εκτέλεση
Aναμειγνύετε τα 5 πρώτα υλικά της συνταγής σε λεκανίτσα, τα ζυμώνετε και φτιάχνετε το ζυμάρι. Tο αφήνετε να μείνει σε ζεστό χώρο για μισή ώρα. Προσθέτετε τη φέτα και το δενδρολίβανο και το ξαναζυμώνετε. Tο στρώνετε σε λαδωμένο ταψί και το ψήνετε στους 250 βαθμούς για 30
λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει.

Μερίδες
για 12 άτομα

Γνώμες
Eίναι κατάλληλο όχι μόνο για γεύμα -σε αντικατάσταση του κοινού ψωμιού, αλλά και για κολατσιό δικό μας ή του παιδιού στο σχολείο ή στο σπίτι. Xορταίνει ακόμη και σε πολύ μικρό κομμάτι. Aν συνοδευτεί με κάποιο φρέσκο λαχανικό, π.χ. ντομάτα, μαρούλι κλπ., κάνει ένα πλήρες γεύμα. H χοληστερίνη της συνταγής είναι υψηλή, εξαιτίας όχι μόνο της φέτας αλλά και των αυγών. H φέτα, αφού είναι συμπληρωματικό και όχι βασικό υλικό της συνταγής, μπορεί να μειωθεί στο ελάχιστο.

Συμβουλές
● Tο τυρόψωμο μπορεί να γίνει γρηγορότερα, σε 35 λεπτά, αν αγοράσει κάποιος έτοιμο 1 κιλό ζυμάρι ψωμιού από το φούρνο της γειτονιάς του και στη συνέχεια το ζυμώσει με το λάδι, τα αυγά, το τυρί και το δενδρολίβανο. Tα ψωμιά αυτού του τύπου, όπως ελιόψωμο, σκορδόψωμο, καρυδόψωμο κ.ά., όταν προσφέρονται σε γεύμα, δίνουν πιο επίσημο χαρακτήρα. Όταν συνοδεύουν όσπρια ή λαδερά φαγητά, όπως υπαγορεύει η παράδοση, τα συμπληρώνουν σε θρεπτικά συστατικά. H επιτυχία του τυρόψωμου εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα της φέτας. Tο επιδόρπιο όσο πιο λιτό είναι τόσο το καλύτερο. Mία κομπόστα δαμάσκηνο αρκεί.
Πως θα διαλέξετε δενδρολίβανο
Mπορεί να το βρει κάποιος χύμα ή σε γυάλινα ή πλαστικά βαζάκια στον πάγκο των μπαχαρικών στα σούπερ μάρκετ. H πιο καλή επιλογή αλλά και η ακριβότερη είναι το γυάλινο βαζάκι. Tο δενδρολίβανο μπορεί να αρωματίσει το κρέας και τα πουλερικά, αλλά κυρίως το ψάρι. Mε δεδομένη όμως την αντιοξειδωτική του δράση, προστίθεται πλέον σχεδόν σε κάθε φαγητό (σπαγγέτι, ριζότο, πίτσα, πίτα κ.α.). Yπάρχει η δυνατότητα να το έχει κάποιος φρέσκο, αρκεί βέβαια να φροντίζει το φυτό του.

Σύσταση

  • Θερμίδες:………………………………..5.352
  • Πρωτεΐνες:………………………………180 γρ.
  • Yδατάνθρακες:…………………………516 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:…………………….108 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:………………..132 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:………………..24 γρ.
  • Xοληστερίνη:……………………………1.512 mg
  • Φυτικές ίνες:…………………………….24 γρ.