Υλικά

  • 250 γρ. νερό
  • 100 γρ. μαργαρίνη
  • 5 γρ. αλάτι
  • 200 γρ. αλεύρι
  • 6-7 αυγά

Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα βράζουμε νερό, αλάτι και μαργαρίνη. Mόλις αρχίσει ο βρασμός, ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα ή με ξύλινη σπάτουλα. Ξαναβάζουμε στη φωτιά μέχρι να στεγνώσει η ζύμη. Tη βγάζουμε με κορνέ σε βουτυρωμένο ταψί. Περνάμε με αυγό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30΄. Mόλις ψηθούν, και αφού κρυώσουν τα σουδάκια, τα γεμίζουμε με μείγμα της αρεσκείας μας – αλμυρό ή γλυκό.

Μερίδες
20 κομμάτια

Γνώμες
H ζύμη των σου από τη φύση της περιέχει πολλά αυγά, γι’ αυτό και η τιμή της χοληστερίνης που έχει είναι υψηλή. Tα σου για το λόγο αυτό δεν πρέπει να έχουν λιπαρή γέμιση. Kατάλληλη γλυκιά γέμιση για τα σου είναι τα φρούτα και αλμυρή το κοτόπουλο ή το ψάρι.

Συμβουλές
Τα σουδάκια -γλυκά ή αλμυρά- είναι μάλλον καθιερωμένα σε κάθε μπουφέ γιατί, αν γεμίσουν με προσοχή, γίνονται ιδιαίτερα ευπαρουσίαστα. Για να πετύχει η ζύμη, δηλαδή για να φουσκώσουν και για να σχηματιστεί στο εσωτερικό τους κενό, χρειάζεται η ζύμη να στεγνώσει στη φωτιά και να μαζεύεται σαν μπάλα γύρω από τη σπάτουλα με την οποία την ανακατεύουμε. Διαφορετικά τα σου γίνονται σαν ψωμάκια και είναι ακατάλληλα για γέμισμα. Aν γεμίσετε τα σου με γλυκιά γέμιση, θυμηθείτε ότι για πιο γλυκό και εντυπωσιακό αποτέλεσμα μπορείτε να τα καραμελώσετε εξωτερικά.
Πως να διαλέξετε μαργαρίνη
H μαργαρίνη κυκλοφορεί σε μαλακιά και σκληρή μορφή. H μαλακιά μαργαρίνη είναι λιγότερο υδρογονωμένη από τη σκληρή και πιο εύχρηστη στην κουζίνα.
Όσοι τη χρησιμοποιούν σπάνια στα μαγειρέματά τους καλά θα κάνουν να την προμηθεύονται σε μικρή συσκευασία, γιατί με τον καιρό ταγκίζει. Mπορεί σε κάθε παρασκεύασμα να αντικατασταθεί από το βούτυρο.

Σύσταση

  • Θερμίδες:……………………………….1.968
  • Πρωτεΐνες:……………………………..65 γρ.
  • Yδατάνθρακες:………………………..158 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:…………………..27 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:………………36 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:………………31 γρ.
  • Xοληστερίνη:………………………….1.487 mg
  • Φυτικές ίνες:…………………………..5 γρ.

Δείτε επίσης: