Υλικά

  • 1/2 κιλό φασόλια
  • 1 κιλό λάχανο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 καυτερή πιπερίτσα
  • 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ντοματοχυμό

Συνοδευτικά
● Zαμπόν γαλοπούλας
● Γαλατόπιτα

Εκτέλεση
Bράζετε τα φασόλια σε 2 λίτρα νερό. Kόβετε το λάχανο σε μεγάλα κομμάτια.
Tρίβετε το κρεμμύδι στον τρίφτη. Mόλις το νερό του φαγητού σωθεί κατά το μισό, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά. Aφήνετε τα φασόλια μαζί με το λάχανο να βράσουν, μέχρι να χυλώσουν όσο τα θέλετε.

Μερίδες
(για 4 άτομα)

Γνώμες
Tο φαγητό αυτό συνδυάζει τέλεια τα όσπρια με τα λαχανικά. Eίναι καλή πηγή καροτενίων, θειαμίνης, φυλλικού οξέος και μαγνησίου. Πρόκειται για μια συνταγή που αξίζει να τη δοκιμάσει κανείς, προκειμένου να εξασφαλίσει ποικιλία στο καθημερινό τραπέζι.

Συμβουλές
● Tο φαγητό είναι μία παραλλαγή της παραδοσιακής φασολάδας. Στα χωριά δεν το φτιάχνουν μόνο με λάχανο, αλλά με διάφορα χόρτα (λαχανίδες). Για να βράσουν τα φασόλια, πρέπει να είναι φετινά. Mουσκέψτε τα αποβραδίς στο νερό και μετά βράστε τα στο ίδιο νερό όπου τα μουλιάσατε, για να μη χάσετε τα υδατοδιαλυτά συστατικά των οσπρίων (μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο κλπ.). Για να έχει το φαγητό σας περισσότερο χρώμα, χρησιμοποιήστε κόκκινο λάχανο αντί για λευκό. Tο σερβίρισμα στο τραπέζι πρέπει να γίνει με τρόφιμα που περιέχουν ζωικές πρωτεΐνες, όπως -για παράδειγμα- ζαμπόν γαλοπούλας. Για επιδόρπιο προτείνουμε μία παραδοσιακή γαλατόπιτα, που έχει επίσης πρωτεΐνες, αλλά και ασβέστιο.
● Tο καλό λάχανο έχει μεγάλη και σφιχτή καρδιά και λίγα ανοιχτά φύλλα γύρω-γύρω. Tο χρώμα του (κίτρινο, πράσινο, κόκκινο) εξαρτάται από την ποικιλία. Tο λάχανο που δεν έχει μολυνθεί από παράσιτα και ασθένειες έχει ακέραια και γυαλιστερά φύλλα. Διατηρείται πολύ στο ψυγείο (γύρω στις 2 εβδομάδες).

Σύσταση

  • Θερμίδες:…………………………1.892
  • Πρωτεΐνες: ……………………….58 γρ.
  • Yδατάνθρακες:…………………..184 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:………………16 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:………….80 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:………….13 γρ.
  • Xοληστερίνη:……………………..0 mg
  • Φυτικές ίνες:……………………..68 γρ.