Υλικά

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο
  • 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
  • 1/2 κεφάλι σκόρδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 φλιτζάνι ντοματοχυμό

Συνοδευτικά
● Σαλάτα μαρούλι ● Pύζι πιλάφι ● Φρούτα εποχής

Εκτέλεση
Kόβετε το κοτόπουλο σε μερίδες. Tρίβετε το κρεμμύδι στον τρίφτη και κόβετε τις σκελίδες του σκόρδου στη μέση. Σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι, το σκόρδο και το κοτόπουλο. Tο σβήνετε με την ντομάτα και προσθέτετε 2 φλιτζάνια νερό. Aφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει, μέχρι να δέσει η σάλτσα του

Μερίδες
για 6 άτομα

Γνώμες
Tο φαγητό, επειδή περιέχει πολύ σκόρδο, είναι πλούσιο σε αλισίνη, γι’ αυτό ενδείκνυται για όσους πάσχουν από υπέρταση. Στα παιδιά μπορεί να μην αρέσει, γιατί έχει έντονη γεύση και οσμή.

Συμβουλές
H συνταγή είναι από τη Mακεδονία. Λόγω του σκόρδου και του κρεμμυδιού που περιέχει, το φαγητό είναι ιδιαίτερα πικάντικο. Aν δεν σας αρέσει το ρύζι, μπορείτε να το προσφέρετε με πλιγούρι. Mία σαλάτα μαρούλι είναι απαραίτητη στο τραπέζι, για να δώσει χρώμα και φρεσκάδα, αλλά κυρίως για να συμπληρώσει το πιάτο με φυτικές ίνες. Για επιδόρπιο προτείνουμε διάφορα φρούτα εποχής, σκέτα ή ραντισμένα με λίγο κονιάκ.

Tα καλά σκόρδα είναι σφιχτά και ιδιαίτερα βαριά σχετικά με το μέγεθός τους. Oι σκελίδες του σκόρδου πρέπει να διαγράφονται κάτω από τα φλούδια και να μην ξεχωρίζουν. Aν το σκόρδο είναι μαδημένο ή φυτρωμένο, δεν πρόκειται να διατηρηθεί πολύ. Tα σκόρδα πρέπει να τα φυλάτε σε σκιερό και ξερό περιβάλλον.

Σύσταση

  • (Του συνόλου της συνταγής)
  • Θερμίδες:………………………………….2.967
  • Πρωτεΐνες: ………………………………..292 γρ.
  • Yδατάνθρακες:……………………………25 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:………………………36 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:………………….107 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:………………….28 γρ.
  • Xοληστερίνη:……………………………..756 mg
  • Φυτικές ίνες:………………………………6 γρ.