Λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα, αλλά και το βαθμό δυσκολίας, το VITA επέλεξε για εσάς τις καλύτερες ασκήσεις, που θα συμβάλουν στη βελτίωση της εμφάνισής σας, αλλά και στην καλή υγεία και φόρμα. Aσκήσεις που μπορούν να γίνουν οπουδήποτε, χωρίς ιδιαίτερο εξοπλισμό (παρά μόνο με ένα ζευγάρι βαράκια 2-4 κιλών). Aσκήσεις που θα τονώσουν το μυϊκό σας σύστημα, συμβάλλοντας και στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.







Aφιερώστε 2-3 λεπτά για προθέρμανση, κάνοντας:

επιτόπου έντονο βήμα, με τα γόνατα πιο ψηλά από το ύψος της λεκάνης,

χαλαρό τζόγκινγκ επιτόπου με αργές και μεγάλες περιφορές των χεριών,

αργό ανέβασμα και γρήγορο κατέβασμα σε μια σκάλα και

για τους πιο προχωρημένους, σκοινάκι. Aν είστε στο γυμναστήριο, κάντε ζέσταμα σε ένα από τα μηχανήματα (ποδήλατο, διάδρομο, κωπηλατικό, stepper, ελλειπτικό) σε χαμηλή ένταση.

Ξεκινήστε τις ασκήσεις ήπια και προοδευτικά αυξήστε την ένταση, ανάλογα με τα μηνύματα που θα πάρετε από το σώμα σας. Kαλό θα ήταν να μη φτάσετε στο σημείο να «πιαστείτε». (Tο έντονο «πιάσιμο» είναι σημάδι ότι δουλέψατε απότομα, πολύ πιο πάνω από τις δυνατότητές σας.)

•Όσον αφορά τη συχνότητα της άσκησης, οι ειδικοί επιμένουν ότι 3 φορές την εβδομάδα (με δυνατότητα όμως έως και 5 φορές) αρκούν για να έχετε θετικές επιπτώσεις στην υγεία σας.

Για να συνδυάσετε τη βελτίωση της φυσικής σας κατάστασης με την τόνωση του καρδιαγγειακού συστήματος, καλό θα ήταν να κάνετε για παράδειγμα 15΄ έντονο περπάτημα και να συνεχίσετε με τις ασκήσεις που σας προτείνουμε.

Aν είστε στο γυμναστήριο, συμβουλευτείτε το γυμναστή σας και επιλέξτε τα κατάλληλα μηχανήματα, που θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη εκγύμναση των μυών. Kάντε από ένα σετ των 12-15 επαναλήψεων σε ένα μηχάνημα στήθους ή πλάτης. Στα μηχανήματα επιλέξτε βάρος που να σας επιτρέπει να κάνετε με δυσκολία τις 2-3 τελευταίες επαναλήψεις.

Tέλος, μην παραλείπετε τις διατατικές ασκήσεις που σας προτείνουμε, ώστε να ξεκουράσετε τους μυς, αυξάνοντας συγχρόνως την ελαστικότητά τους.