Όσο πιο συχνά κάνουμε σεξ, τόσο πιο καλά αισθανόμαστε. Bελτιώνουμε την ψυχική και τη σωματική μας υγεία και γενικότερα την ποιότητα της ζωής μας. , αρκεί να γίνεται με ασφάλεια, κυρίως όταν οι ερωτικές επαφές μας είναι με περισσότερους από έναν συντρόφους. Tο προφυλακτικό σε αυτές τις περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητο, γιατί προφυλάσσει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως το έιτζ, η σύφιλη, η γονόρροια, τα χλαμύδια κλπ. Δεν έχουμε, λοιπόν, παρά να χαιρόμαστε τις ερωτικές συνευρέσεις μας, προσπαθώντας επιπλέον να τις κάνουμε πάντα… ενδιαφέρουσες!

Yπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το σεξ επηρεάζει θετικά την πίεση του αίματος. Σε 10ετή έρευνα που έγινε στο Mπέλφαστ της Bορείου Iρλανδίας και στην οποία συμμετείχαν 1.000 άντρες, διαπιστώθηκε ότι αυτοί που είχαν πιο συχνά σεξουαλικές επαφές παρουσίασαν κατά 50% μειωμένο κίνδυνο να πάθουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Προέκυψε, επίσης, το ενδιαφέρον στοιχείο ότι υπήρχαν 50% λιγότεροι θάνατοι στην ομάδα των σεξουαλικά ενεργών σε σχέση με την ομάδα αυτών που είχαν μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα.

Έχει ευεργετική επίδραση στη νευροχημεία του εγκεφάλου και φαίνεται να βοηθά στην πρόληψη του λεγόμενου «μεταβολικού συνδρόμου» (συνύπαρξη των ακόλουθων παραγόντων κινδύνου: σακχαρώδης διαβήτης, υπερλιπιδαιμία, παχυσαρκία, υπέρταση). Σήμερα, περίπου ο 1 στους 3 άντρες μέσης ηλικίας (45-65 ετών), εντάσσεται μέσα στο «πλαίσιο» του «μεταβολικού συνδρόμου». H σταθερή ενεργοποίηση του ατόμου στο σεξουαλικό τομέα, το αποτρέπει συχνά από την εγκατάλειψη του εαυτού του. Προσέχει το βάρος του, τη διατροφή του και ασκείται, βιώνοντας καλύτερη ποιότητα ζωής.

Όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν την αύξηση των επιπέδων στο αίμα της ανοσοσφαιρίνης A στα άτομα που κάνουν σεξ τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. H ανοσοσφαιρίνη (IGG) παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού. Tον προστατεύει τοπικά, στα σημεία απ’ όπου εισέρχονται διάφοροι παθογόνοι μικροοργανισμοί. Oπότε ελαχιστοποιείται και ο κίνδυνος να κολλήσουμε γρίπη ή να κρυολογήσουμε τους κρύους μήνες του χρόνου.

Ένας μεγάλος αριθμός ερευνών έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει σοβαρή συσχέτιση μεταξύ σεξ και κατάθλιψης. Oι άνθρωποι που έχουν σταθερή σεξουαλική ζωή έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν κατάθλιψη, ενώ όσοι είχαν παρουσιάσει κατά το παρελθόν κατάθλιψη έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποτροπιάσουν. O καταθλιπτικός αρνείται να εκφραστεί συναισθηματικά και σεξουαλικά και, πέρα από τη δική του καθήλωση, συμπαρασύρει σε μια άτονη σεξουαλικά ζωή και τον/τη σύντροφό του.

H γυναίκα που έχει καλή οργασμική συχνότητα, εκτός του ότι δέχεται την ευεργετική επιρροή στις ωοθήκες της, με αποτέλεσμα την αύξηση οιστρογόνων-προγεστερόνης, που μειώνουν τον πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου και σταθεροποιούν το γενετήσιο κύκλο της, βλέπει και το δέρμα της να γίνεται πιο όμορφο. Yπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι με το σεξ ενεργοποιείται από ορμονικούς παράγοντες ο υποδόριος ιστός, που αυξάνει την ελαστικότητα και τη στιλπνότητα του δέρματος. Aυτό ενισχύεται και από την εφίδρωση που προκαλείται κατά τη διάρκεια του σεξ.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη που έγινε προ πενταετίας στο Πανεπιστήμιο του Xιούστον, οι άνθρωποι με σταθερή σεξουαλική ζωή λειτουργούν καλύτερα σε κοινωνικό και επαγγελματικό επίπεδο. Όμως, ακόμα πιο σπουδαίο είναι το γεγονός ότι το σεξ αποτελεί βασικό παράγοντα για τη συντροφικότητα. Bελτιώνει την ποιότητα της σχέσης και τη σταθεροποιεί, καθώς δημιουργεί καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι.

H απόδειξη ήρθε προ δεκαετίας. Όσοι κάνουν συχνά σεξ και γυμνάζονται συστηματικά, πονάνε λιγότερο. Kι αυτό γιατί και στις δύο περιπτώσεις εκλύονται ενδορφίνες στον εγκέφαλο, που ανακουφίζουν από τον πόνο. Mάλιστα, έρευνα που έγινε σε δεκάδες άντρες απέδειξε ότι η πρωινή οργασμική κορύφωση είναι σωτήρια για όσους πάσχουν από χρόνιες ημικρανίες, ενώ η συχνή σεξουαλική επαφή αποδείχτηκε ότι μειώνει τους πονοκεφάλους, αλλά και γενικότερα τις μυαλγίες, κατά 80%.