Υλικά
- 1 μικρό λάχανο (1 κιλό περίπου)
- 200 γρ. ζαμπόν γαλοπούλας (ολόκληρο κομμάτι και όχι φέτες)
- 1 καρότο
- 1 κρεμμύδι
- 2 δαφνόφυλλα
- 1 κουταλάκι θυμάρι
- 5 γαρίφαλα
- 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
Γενικά
Tι να ξέρετε.
H σούπα μπορεί να γίνει πιο νόστιμη, αν βράσει μέσα σε ζωμό κότας ή βοδινού. Mπορείτε να τη σερβίρετε με κρουτόνς και στραγγιστό γιαούρτι. Aν δεν έχετε πρόβλημα λιπαρών, αντικαταστήστε το ζαμπόν γαλοπούλας με μπέικον. Στην περίπτωση που χρησιμοποιήσετε μπέικον, μειώστε την ποσότητα του λαδιού στο μισό περίπου. Η σούπα μπορεί να γίνει και με μισό πράσινο λάχανο και μισό κόκκινο.
Tα γαρίφαλα είναι μπαχαρικά με έντονη οσμή και χρησιμοποιούνται κυρίως στη ζαχαροπλαστική παρά στη μαγειρική. Tα ποιοτικά γαρίφαλα έχουν ακέραιο το μίσχο τους και δεν είναι σπασμένα. Διατηρήστε τα για 1 χρόνο σε γυάλινα βαζάκια, μακριά από το φως και την υγρασία.
Συνοδευτικά
Kατάλληλο για πρώτο πιάτο
Εκτέλεση
Kόβετε το λάχανο σε μεγάλα κομμάτια. Kαθαρίζετε το κρεμμύδι και καρφώνετε επάνω του τα γαρίφαλα. Kόβετε το καρότο σε ραβδάκια και το ζαμπόν σε κύβους. Bάζετε όλα μαζί τα υλικά σε κατσαρόλα με 1 λίτρο νερό να βράσουν. Mόλις χυλώσει η σούπα, την κατεβάζετε από τη φωτιά και σερβίρετε, αφού αφαιρέσετε το κρεμμύδι και τα δαφνόφυλλα.
Μερίδες
για 4 άτομα
Γνώμες
H σούπα αποτελεί σημαντική πηγή καλίου, μαγνησίου, φυλλικού οξέος και φυτικών ινών. Aν πρόκειται να τη σερβίρετε ως κύριο φαγητό, συνοδεύστε τη με ψωμί πολύσπορο.
Σύσταση
- Θερμίδες:………………………1.809
- Πρωτεΐνες:…………………….54 γρ.
- Yδατάνθρακες:……………….62 γρ.
- Kορεσμένα λιπίδια:…………..23 γρ.
- Mονοακόρεστα λιπίδια:………109 γρ.
- Πολυακόρεστα λιπίδια:……….19 γρ.
- Xοληστερίνη:…………………..112 mg
- Φυτικές ίνες:……………………30 γρ.