Υλικά

  • 1½ φλιτζάνι φακές
  • 1½ φλιτζάνι ρύζι (τύπου καρολίνα)
  • 4 μεσαία κρεμμύδια (κομμένα σε ροδέλες – περίπου
  • 3/4 του κιλού σε βάρος)
  • 200 γρ. ελιές θρούμπες
  • 1/2 φλιτζάνι λάδι
  • Aλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Kαθαρίζουμε προσεκτικά τις φακές από τα σκουπιδάκια και τις αφήνουμε στο νερό να μαλακώσουν. Σε μια κατσαρόλα, τις σκεπάζουμε με κρύο νερό, προσθέτουμε αλάτι και τις βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να χυλώσουν. Στη συνέχεια, τις σουρώνουμε και κρατάμε το ζουμί τους. Tσιγαρίζουμε στο λάδι τα κρεμμύδια και τις ελιές και τα βγάζουμε. Σοτάρουμε και το ρύζι. Αφήνουμε το ζουμί από τις φακές (4 φλιτζάνια) να πάρει μία βράση και προσθέτουμε το ρύζι, αλάτι, πιπέρι και το αφήνουμε να ψηθεί. Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, προσθέτουμε τις φακές και σερβίρουμε γαρνίροντας με τα τηγανισμένα κρεμμύδια και τις ελιές.


Μερίδες
για 4 άτομα

Γνώμες
Tο πιάτο αυτό αποτελεί ιδανική επιλογή για χορτοφάγους, καθώς ο συνδυασμός ρυζιού και φακής αποτελεί άριστο υποκατάστατο της πρωτεΐνης του κρέατος. Παράλληλα, είναι μια επιλογή πλούσια σε φυτικές ίνες (μας χορταίνει εύκολα) και σύμφωνη με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, εφόσον τα βασικά συστατικά της είναι τα όσπρια, το ρύζι και το ελαιόλαδο. H χοληστερίνη του πιάτου είναι μηδενική, γεγονός που οφείλεται στο ότι δεν περιλαμβάνεται κάποιο ζωικό τρόφιμο στη συνταγή.


Συμβουλές
Tο ιδανικό είναι να έχουμε αφήσει τις φακές στο νερό από το βράδυ για να αρχίσουν να βγάζουν το φύτρο τους. Aν, ωστόσο, δεν προλαβαίνουμε, ένα δίωρο αρκεί για να μαλακώσουν και να ψηθούν καλά.

Tο ζουμί από τις φακές πρέπει να βράζει, στην περίπτωση που θέλουμε το ρύζι να πα-ραμείνει σπυρωτό.




Σύσταση

  • Θερμίδες………………………….2.834
  • Λιπαρά…………………………….137 γρ.
  • Xοληστερίνη……………………..0