Δεν ειναι τυχαιο ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ της μόδας ορισμένα φάρμακα που βοηθούν στην απώλεια βάρους. Εκ πρώτης όψεως κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο, καθώς πρόκειται για αποτελεσματικά φάρμακα που παράλληλα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία κλπ., τα οποία όμως πρέπει να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή. Κι αυτό γιατί, όπως όλα τα φαρμακευτικά σκευάσματα, δεν είναι αθώα, αλλά έχουν αντενδείξεις και παρενέργειες. Αυτό σημαίνει ότι πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε αγωγή με ένα από αυτά, θα πρέπει να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας. Τα εγκεκριμένα ειδικά φάρμακα που θα βρείτε στην αγορά είναι η ορλιστάτη (εμπορική ονομασία Xenical), η σιμπουτραμίνη (Reductil) και η ριμοναμπάντη (Acomplia). Όμως, η λήψη τους και μόνο δεν αρκεί για να δείτε αποτελέσματα. Θα πρέπει απαραίτητα να τα συνδυάζετε με δίαιτα και άσκηση.Αν έχετε κάνει αποτυχημένες προσπάθειες να αδυνατίσετε με δίαιτα και γυμναστική, αντιμετωπίζετε πρόβλημα παχυσαρκίας και έχετε Δείκτη Μάζας Σώματος (Δ.Μ.Σ.) μεγαλύτερο ή ίσο του 30, τα χάπια αυτά είναι ίσως κατάλληλα για την περίπτωσή σας. Επίσης, ενδείκνυνται ενδεχομένως για εσάς που έχετε Δ.Μ.Σ. μεγαλύτερο ή ίσο του 27 και παράλληλα παρουσιάζετε σακχαρώδη διαβήτη ή αυξημένη χοληστερίνη, υπέρταση και καρδιαγγειακά προβλήματα γενικότερα. Τα χάπια αυτά θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά κάποιο από τα προβλήματα υγείας που πιθανώς έχετε. Δεν θα πρέπει να διαλέξετε όμως μόνοι σας το φάρμακο που θα πάρετε, αλλά να συμβουλευτείτε έναν ειδικό γιατρό, ο οποίος θα σας συνταγογραφήσει το κατάλληλο, αφού πρώτα σας εξετάσει λεπτομερώς.


Στην περίπτωση αυτή, τα φάρμακα αυτά δεν ενδείκνυνται για εσάς. Μπορεί μεν να σας εξασφαλίσουν την απώλεια των κιλών που επιθυμείτε, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ξαναπάρετε βάρος και -το σημαντικότερο- ότι δεν θα παρουσιάσετε κάποια παρενέργεια. O σωστός τρόπος για να απαλλαγείτε από τα λίγα, περιττά κιλά σας είναι να ακολουθήσετε μια ολιγοθερμιδική δίαιτα.


Η διάρκεια της αγωγής με τα συγκεκριμένα σκευάσματα έχει οριστεί επίσημα σε 1-2 χρόνια, αν και για ορισμένα από αυτά οι μελέτες δείχνουν ότι έχουν ευεργετικά αποτελέσματα και μετά τη διετία.
Προσοχή: Απαγορεύεται η χρήση των συγκεκριμένων φαρμάκων από παχύσαρκους που είναι ηλικιωμένοι, παιδιά ή έφηβοι, καθώς υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες για την ασφάλεια και τη δραστικότητά τους. Επίσης, τα χάπια αυτά δεν θα πρέπει να τα λαμβάνουν έγκυες γυναίκες, καθώς και όσες θηλάζουν.


Πολλά νέα φάρμακα βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και κλινικών μελετών, όπως η ανασυνδυασμένη λεπτίνη και οι ανταγωνιστές της γκρελίνης. Μάλιστα, τα αποτελέσματα κλινικών ερευνών για το ρόλο της γκρελίνης (ορμόνη που ρυθμίζει τα αισθήματα πείνας και κορεσμού) στην παχυσαρκία είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα. Ειδικότερα, έχει αποδειχτεί ότι στους παχύσαρκους η συγκεκριμένη ορμόνη δεν εκκρίνεται κανονικά, με αποτέλεσμα να μη χορταίνουν εύκολα.
1. Oρλιστάτη
Πρόκειται για το πιο παλιό από τα φαρμακευτικά σκευάσματα κατά της παχυσαρκίας που κυκλοφορούν στην αγορά. Δεν επηρεάζει την όρεξη, αλλά δρα τοπικά στο έντερο, αναστέλλοντας τη δράση των ενζύμων που βοηθούν στην πέψη του λίπους. Συγκεκριμένα, μειώνει την απορρόφηση του λίπους που λαμβάνεται με το γεύμα κατά 30% περίπου.
Πότε είναι κατάλληλη για σάς: Εάν είστε παχύσαρκοι και έχετε Δ.Μ.Σ. μεγαλύτερο ή ίσο του 30 ή είστε υπέρβαροι με Δ.Μ.Σ. μεγαλύτερο ή ίσο του 27 και παράλληλα πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία.
Πώς να τη χρησιμοποιείτε:Η αγωγή προβλέπει τη λήψη μιας κάψουλας μισή ώρα πριν ή μισή ώρα μετά το κάθε γεύμα. Εάν παραλείψετε κάποιο από τα γεύματα, δεν θα πρέπει να πάρετε χάπι. Παράλληλα, θα πρέπει να ακολουθείτε ειδική δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, τα οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 30% των θερμίδων που καταναλώνετε καθημερινά.
Τι να περιμένετε: Απώλεια μέχρι και 10% του αρχικού σας βάρους σε λιγότερο από 1 χρόνο θεραπείας και διατήρηση των χαμένων κιλών.
Πρόσθετα οφέλη: Με βάση πρόσφατες και παλαιότερες επιστημονικές μελέτες, η ορλιστάτη βοηθά στη ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Μάλιστα, οι θεραπευτικές αυτές επιδράσεις δεν οφείλονται μόνο στην απώλεια κιλών, αλλά πιθανότατα και στην αναστολή της απορρόφησης από το έντερο των βλαβερών λιπαρών οξέων για τον οργανισμό.
Πιθανές παρενέργειες: Το λίπος που εμποδίζεται από την ορλιστάτη να απορροφηθεί από τον οργανισμό αποβάλλεται με τα κόπρανα. Γι’ αυτό, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις κενώσεις, π.χ. διάρροια, φούσκωμα και δυσφορία. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να ενταθούν εάν καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε λίπη παρά τις οδηγίες των γιατρών. Επίσης, στην αρχή της θεραπείας, μπορεί να παρουσιάσετε υπογλυκαιμία, πονοκέφαλο κλπ. ή να εμφανίσετε δυσαπορρόφηση κάποιας ή κάποιων λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως είναι οι Α, D, Ε και Κ, χωρίς ωστόσο τα επίπεδά τους να πέφτουν κάτω από το φυσιολογικό. Αν το κρίνει αναγκαίο ο γιατρός, θα σας προτείνει τη λήψη ειδικών βιταμινούχων συμπληρωμάτων.
Αντενδείξεις: Δεν πρέπει να παίρνετε ορλιστάτη εάν έχετε κάποιες σοβαρές εντερικές παθήσεις, πάσχετε από το σύνδρομο χρόνιας δυσαπορρόφησης (δεν απορροφώνται εύκολα κατά την πέψη οι θρεπτικές ουσίες που περιέχουν οι τροφές) ή παρουσιάζετε χολόσταση (διαταραχή του ήπατος).

2. Σιμπουτραμίνη
Πρόκειται για μια ουσία που λαμβάνεται από το στόμα και μέσω του αίματος φτάνει στον εγκέφαλο, όπου και δρα αυξάνοντας την αίσθηση κορεσμού, με αποτέλεσμα το άτομο που ακολουθεί την αγωγή να τρώει λιγότερο. Παράλληλα, προκαλεί αύξηση του συμπαθητικού τόνου, κι έτσι ενισχύει το βασικό μεταβολικό ρυθμό και αυξάνει τις καύσεις.
Πότε είναι κατάλληλη για σάς: Oι ενδείξεις για τη λήψη της είναι όμοιες με εκείνες της ορλιστάτης.
Πώς να τη χρησιμοποιείτε: Παίρνετε ένα χάπι την ημέρα, συνήθως το πρωί, και καλό είναι να συνδυάζετε τη φαρμακευτική αγωγή με δίαιτα που θα σας συστήσει ο γιατρός.
Τι να περιμένετε: Θα αδυνατίσετε όσο περίπου και με την ορλιστάτη, δηλαδή θα χάσετε μέχρι και 10% του αρχικού σας βάρους μέσα σε 1 χρόνο και θα διατηρήσετε την απώλεια κιλών τουλάχιστον για 2 χρόνια μετά.
Πρόσθετα οφέλη: Με βάση επιστημονικές μελέτες, έχει αποδειχτεί ότι η λήψη της σιμπουτραμίνης δεν βοηθά μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά και στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.
Πιθανές παρενέργειες: Oι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η συγκεκριμένη ουσία είναι η μικρή αύξηση της αρτηριακής πίεσης και η ταχυπαλμία.
Επίσης, έχουν αναφερθεί σε μικρό ποσοστό υπερένταση, αϋπνία, δυσκοιλιότητα, ξηροστομία και εφίδρωση.
Αντενδείξεις: Είναι ακατάλληλη για εσάς που έχετε σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, παρουσιάζετε αρρυθμίες, έχετε υπέρταση που ρυθμίζεται δύσκολα ή παίρνετε αντικαταθλιπτικά φάρμακα που έχουν αντίστοιχη δράση με της σιμπουτραμίνης.

3. Ριμοναμπάντη
Δρα στον εγκέφαλο, αλλά και στον υπόλοιπο οργανισμό. Πρόκειται για ανταγωνιστή των υποδοχέων των κανναβινοειδών. Συγκεκριμένα, ανταγωνίζεται τα ενδογενή κανναβινοειδή, που προκαλούν χαλάρωση και ευχαρίστηση. Περιορίζει, λοιπόν, την ευχαρίστηση που προκαλεί το φαγητό και έτσι όσοι τη λαμβάνουν τρώνε τελικά λιγότερο. Η ριμοναμπάντη δρα και περιφερικά στο λιπώδη ιστό, με αποτέλεσμα να μειώνει και την αποθήκευση λίπους από τον οργανισμό.
Πότε είναι κατάλληλη για σάς: Oι ενδείξεις χορήγησης είναι ίδιες όπως και για τα προηγούμενα δύο.
Πώς να τη χρησιμοποιείτε: Ένα χάπι το 24ωρο σε συνδυασμό με δίαιτα.
Τι να περιμένετε: Αντίστοιχα αποτελέσματα με τα προηγούμενα χάπια.
Πρόσθετα οφέλη: Αυξάνει την «καλή» χοληστερίνη, μειώνει τα τριγλυκερίδια και ορισμένους δείκτες φλεγμονής που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα.
Πιθανές παρενέργειες: Έχουν αναφερθεί άγχος, υπερένταση, ναυτία και ζάλη. Ωστόσο, η πιο σοβαρή από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσει είναι η εμφάνιση ή η επιδείνωση προϋπάρχουσας κατάθλιψης. Στην Αμερική, η χορήγησή της έχει συνδεθεί με περιστατικά αυτοκτονίας.
Αντενδείξεις: Απαγορεύεται η λήψη της όταν υπάρχουν έστω και ενδείξεις για ψυχιατρικά νοσήματα.


Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «British Medical Journal», τα χάπια για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας δεν εξασφαλίζουν στους λήπτες μεγάλη απώλεια βάρους. Το συμπέρασμα αυτής της μελέτης βασίστηκε στην αξιολόγηση στοιχείων από 30 έρευνες. Εξετάστηκε η χρήση και η αποτελεσματικότητα των τριών φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας (ορλιστάτη, σιμπουτραμίνη, ριμοναμπάντη), των οποίων η μακροχρόνια χορήγηση είναι εγκεκριμένη. Στις έρευνες συμμετείχαν περίπου 20.000 παχύσαρκα άτομα με μέσο όρο βάρους σώματος τα 100 κιλά και ηλικία πάνω από 18 ετών. Τα άτομα αυτά έπαιρναν τα χάπια για ένα χρόνο.
Ειδικότερα, η νέα μελέτη κατέληξε στα ακόλουθα συμπεράσματα:
1. Περίπου μετά από 1 χρόνο λήψης του φαρμάκου, οι παχύσαρκοι έχασαν λιγότερο από 5 κιλά.
2. Η ορλιστάτη βοήθησε στην απώλεια βάρους κατά μέσο όρο 2,9 κιλών, η σιμπουτραμίνη 4,2 κιλών και η ριμοναμπάντη 4,7 κιλών.
3. Τα άτομα που έπαιρναν ένα από τα τρία φάρμακα είχαν 5-10% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν βάρος σε σύγκριση με άτομα που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.
4. Στα θετικά αποτελέσματα των φαρμάκων για την υγεία όσων τα έπαιρναν προσμετρώνται η μείωση εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη (περισσότερο με την ορλιστάτη) και η μείωση της χοληστερίνης στο αίμα.
5. Παρενέργειες παρατηρήθηκαν και με τα τρία φάρμακα.
6. Περίπου 30-40% των ατόμων που συμμετείχαν στις έρευνες εγκατέλειπαν μετά από ένα διάστημα την προσπάθεια.
Σερφάροντας στο Internet, σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα που πωλούν φαρμακευτικά σκευάσματα κατά της παχυσαρκίας. Καλό είναι να αποφεύγετε να αγοράζετε οποιοδήποτε από αυτά, γιατί υπάρχει κίνδυνος να είναι όχι μόνον ανενεργά, αλλά και επικίνδυνα για την υγεία σας.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: