Οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαστρεντερολογίας (WGO), στην Ευρώπη οι ασθένειες και οι λειτουργικές διαταραχές του πεπτικού συστήματος προσβάλλουν περίπου 40 ως 80 εκατομμύρια ανθρώπους διαταράσσοντας την ποιότητα ζωής τους.
Στην Ελλάδα επιδημιολογικά στοιχεία που προέκυψαν από μελέτη του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑ.ΣΤ.) δείχνουν ότι περίπου 1 στους 5 Έλληνες υποφέρει από δυσκοιλιότητα. Οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο. Το 40% των γυναικών ηλικίας 35-36 ετών ταλαιπωρούνται από πόνο στο έντερο, δυσφορία, πρήξιμο, κακή διάθεση και δυσκοιλιότητα.
Μάλιστα ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών που έχουν αυτά τα συμπτώματα δηλώνει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Στην Αμερική όλες οι ασθένειες και οι διαταραχές του πεπτικού συστήματος επιφέρουν πάνω από 4 εκατομμύρια εισαγωγές σε νοσοκομεία το χρόνο και αποτελούν το 13% των περιπτώσεων εισαγωγής σε νοσοκομείο.
Επιδημιολογικές μελέτες σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία, Νότια Κορέα, Βραζιλία και Αμερική, δείχνουν την αρνητική επίδραση της δυσκοιλιότητας στην ποιότητα ζωής. Σε οξείες περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, εκτός του πόνου στην κοιλιά μπορούν επίσης να προκληθούν επιμηκυσμένο έντερο, αιμορροΐδες και ραγάδες.
Η έγκαιρη θεραπεία σώζει
Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού προσβάλλει έναν στους δύο ανθρώπους και θεωρείται προδιαθεσικός παράγοντας για καρκίνο του στομάχου. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η έγκαιρη εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού μπορεί να μειώσει τη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου. Το ελικοβακτηρίδιο προκαλεί έλκος του στομάχου και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθεί σε γαστρικό καρκίνο. Όσο πιο νωρίς απαλλαγείτε από το ελικοβακτηρίδιο τόσο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στομάχου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας (WGO) δίνει 10 συγκεκριμένες συμβουλές για την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση των πεπτικών διαταραχών.
1. Μην παραλείπετε γεύματα και μην αφήνετε το στομάχι σας πολλές ώρες άδειο. Καταναλώνετε την ημέρα 4-5 γεύματα (πρωινό, σνακ, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό).
2. Αφιερώστε αρκετό χρόνο στα γεύματά σας και μασάτε την τροφή σας καλά και αργά.
3. Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης.
4. Καταναλώνετε ψάρι 3-5 φορές την εβδομάδα
5. Μειώστε τα πολλά λιπαρά και κυρίως τα κορεσμένα και αποφεύγετε τα πολλά τηγανητά.
6. Καταναλώνετε γαλακτοκομικά με προβιοτικά που έχουν υποστεί ζύμωση, γιατί σύμφωνα με τους ειδικούς έχουν ευεργετική δράση στην υγεία του πεπτικού συστήματος και ιδιαίτερα στην καλή λειτουργία του εντέρου, την καλή αφομοίωση θρεπτικών συστατικών, την ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού και τον κατευνασμό ασθενειών του πεπτικού συστήματος: γαστρεντερίτιδα, κολίτιδα, διάρροια κ.λ.π.
7. Προτιμάτε κρέας με λίγα λιπαρά.
8. Πίνετε αρκετό νερό και παράλληλα μειώστε την κατανάλωση αναψυκτικών και αλκοολούχων ποτών.
9. Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής με συστηματική άσκηση και αποχή από το κάπνισμα.
10. Διατηρήστε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα. Οι παχύσαρκοι πάσχουν από περισσότερες πεπτικές διαταραχές.