Μπορούμε, σε αυτούς τους «χαλεπούς» καιρούς της οικονομικής κρίσης, που όλοι είμαστε λίγο ή πολύ προσεκτικοί με τα οικονομικά μας, να βρούμε ανέξοδες ή πολύ συμφέρουσες λύσεις για να κρατηθούμε σε φόρμα; Η απάντηση είναι μονολεκτική: Ναι! Σταματήστε, λοιπόν, να προβάλλετε -κυρίως στον εαυτό σας- δικαιολογίες του τύπου: «Έκοψα το γυμναστήριο, γιατί κάνω οικονομία». Δείτε διάφορες εναλλακτικές προτάσεις, ενδιαφέρουσες λύσεις ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και τον προϋπολογισμό σας.




Η συνδρομή σας σε ένα γυμναστήριο δεν χρειάζεται να είναι πανάκριβη. Τι εννοούμε;
● Καταρχήν, διερευνήστε αν υπάρχει η δυνατότητα να πηγαίνετε σε κάποιο γυμναστήριο της προτίμησής σας σε ώρες εκτός αιχμής (πρωινά-μεσημέ­ρια) και αν προβλέπονται ειδικές τιμές, π.χ. για πρωινή συνδρομή!
● Αν έχετε «σοβαρές προθέσεις» και, επομένως, δεν σκοπεύετε να σταματήσετε σε 2-3 μήνες, τότε από κάθε άποψη σας συμφέρει να ρωτήσετε για εξάμηνες ή και καλύτερα ετήσιες συνδρομές, για τις οποίες σχεδόν όλα τα γυμναστήρια επιφυλάσσουν πολύ καλές τιμές ή προσφορές, με αποτέλεσμα το μηνιαίο κόστος να σας έρχεται πολύ φθηνά, ενώ συχνά γίνονται και ευκολίες πληρωμής (π.χ. δόσεις.)
● Σε κάποιες συγκεκριμένες περιόδους (γιορτές, διακοπές κλπ.), ορισμένα γυμναστήρια ανακοινώνουν πολύ καλές προσφορές. Άρα, αν είστε σε ετοιμότητα, μπορείτε να πετύχετε πραγματικά μεγάλες ευκαιρίες.
● Τέλος, ειδικά για τις γυναίκες, εδώ και λίγο καιρό έχουν δραστηριοποιηθεί και στην ελληνική αγορά ξένες αλυσίδες γυμναστηρίων με προγράμματα γυμναστικής μικρής διάρκειας σε πολύ καλές τιμές. Αν ψάξετε σε μηχανές αναζήτησης στο Διαδίκτυο, θα τις εντοπίσετε πολύ εύκολα. Θα μπορέσετε να βρείτε ακόμη και συνδρομές με 1 € την ημέρα ή και λιγότερο! Πάντως, καλού-κακού, ελέγξτε και την ποιότητα των χώρων και των υπηρεσιών τους πριν ξεκινήσετε…



Σίγουρα είναι μια ακριβότερη λύση (25-50 € ανά συνεδρία), μπορείτε όμως να την κάνετε πιο προσιτή αν τη μοιραστείτε με 1-2 φίλους, οπότε και το κόστος της μειώνεται και ενδεχομένως η «παρέα» να σας δώσει κίνητρο για να γυμνάζεστε.






Αν προτιμάτε το δικό σας περιβάλλον, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξοδέψετε πολλά χρήματα για να γυμναστείτε. Μάλιστα, μπορείτε να ακολουθήσετε ένα πλήρες πρόγραμμα γυμναστικής «κατ’ οίκον» για όλο το σώμα, που να περιλαμβάνει τόσο ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης όσο και αεροβικής, και όλα αυτά με ένα ιδιαίτερα χαμηλό έως και… μηδενικό budget.
● Αν υποθέσουμε ότι έχετε να διαθέσετε ένα «μικρό κεφάλαιο», μπορείτε να αγοράσετε κάποιο απλό στατικό ποδήλατο σε τιμές που ξεκινούν από τα 140-150 €, ενώ για stepper, ελλειπτικό ή διάδρομο θα «ανεβείτε επίπεδο», φτάνοντας ή ξεκινώντας μάλλον από τα 200-300 €.
● Αν τα χρήματα αυτά σας φαίνονται πολλά, μπορείτε να αρκεστείτε σε κάποια αξεσουάρ, για να δώσετε μεγαλύτερη ποικιλία στο πρόγραμμά σας. Για παράδειγμα, ένα λάστιχο μπορεί να σας δώσει ένα πλήρες πρόγραμμα ασκήσεων, όπως και μια μπάλα γυμναστικής (λύσεις που κυμαί­νονται από 8-40 €). Ένα μονόζυγο πόρτας μπορεί να αποτελέσει μια πολύ καλή εναλλακτική λύση για πολλούς άνδρες για την ενδυνάμωση του άνω μέρους του σώματός τους. Για άσκηση που θα κάνει καλό στη λειτουργία της καρδιάς σας μπορείτε να βρείτε aerobic steps (σκαλοπάτι), με blocks για αυξομείωση του ύψους, σε επίπεδα τιμών 20-40 €, όπως και μικρά steppers σε 40-60 €.
● Φέρτε τον προσωπικό γυμναστή στο σαλόνι σας, έστω και σε digital μορφή! Υπάρχουν DVD με οδηγίες για ασκήσεις ή προγράμματα αεροβικής που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι. Μην ξεχνάτε και τη μουσική, η οποία θα σας βοηθήσει να μη βαρεθείτε γρήγορα, αλλά και να βρείτε το σωστό ρυθμό.
● Δεν χρειάζεστε, όμως, ούτε τον παραμικρό εξοπλισμό για να γυμναστείτε μόνοι στο σπίτι. Το μόνο «όργανο γυμναστικής» θα είναι το ίδιο σας το σώμα. Χρησιμοποιώντας, δηλαδή, το βάρος του σώματός σας, μπορείτε να εκτελέσετε ποικιλία ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης, όπως κοιλιακούς, push-ups, βαθιά καθίσματα κλπ.
Ακόμη και διάφορα αντικείμενα του σπιτιού μπορούν να αποτελέσουν αξεσουάρ γυμναστικής. Για παράδειγμα, 2 γεμάτα μπουκάλια νερό ή 2 κονσέρβες μπορούν κάλλιστα να απο­τελέσουν βαράκια, με τα οποία θα κάνετε πολλές ασκήσεις για τα χέρια, τους ώμους, το στήθος και την πλάτη. Μια καρέκλα ή ένα τραπέζι μπορούν να αποτελέσουν το στήριγμα για βυθίσεις, push-ups κλπ. Η αεροβική άσκηση μπορεί κι αυτή να γίνει με διάφορους ανέξοδους τρόπους, όπως επιτόπιο τρέξιμο, πηδηματάκια, σχοινάκι, ανεβοκατέβασμα σε σκαλοπάτι κ.ά.




Αν αισθάνεστε να σας «πνίγουν» οι εσωτερικοί χώροι, ειδικά όταν πρόκειται να γυμναστείτε εκεί, μπορείτε να κάνετε ένα πολύ καλό και αποτελεσματικό πρόγραμμα άσκησης έξω από το σπίτι σας. Μπορείτε να αρχίσετε με ένα απλό περπάτημα, το οποίο θα ζωηρεύει ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση και, φυσικά, μπορεί να εξελιχτεί σε τζόγκινγκ ή περπάτημα σε ανηφόρα για μεγαλύτερη δυσκολία. Αν υπάρχει η δυνατό­τητα, μπορείτε να «ενεργοποιήσετε» και το ποδήλατό σας.




Μια άλλη δυνατότητα, που μπορεί για πολλούς ανθρώπους να αποδειχτεί η πιο ευχάριστη, είναι τα ομαδικά ή ατομικά σπορ, που μπορείτε να κάνετε σε δημόσιους χώρους άθλησης (στάδια, παιδικές χαρές κλπ.) ή και σε ιδιωτικά γήπεδα.
● Σε δημοτικά ή δημόσια γήπεδα, για παράδειγμα, υπάρχουν ώρες κοινού, που μπορείτε να πάτε και να κάνετε τζόγκινγκ στο στίβο, που είναι πιο μαλακός ώστε να μην καταπονεί τις αρθρώσεις, όπως συμβαίνει στην άσφαλτο.
● Αντίστοιχα, υπάρχουν κολυμβητήρια με θερμαινόμενες πισίνες και ελεύθερες ώρες για το κοινό, όπου έχετε τη δυνατότητα να κολυμπή­σε­τε. Το κολύμπι, μάλιστα, είναι μία από τις πιο πλήρεις μορφές άσκησης.
● Συναντήστε την παρέα σας στην παιδική χαρά ή το γήπεδο του δήμου και παίξτε μπάσκετ, τένις, βόλεϊ ή ποδόσφαιρο 5×5!
● Ακόμη και σε ιδιωτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, η συμμετοχή σε μια ομάδα 10-15 ατόμων είναι μια οικονομική λύση για να παίξετε ποδόσφαιρο ή μπάσκετ.





Το Ίντερνετ μπορεί να σας ­δώσει πολλές ανέξοδες ιδέες, βίντεο γυμναστικής, άρθρα με προγράμματα ασκήσεων κλπ. Πολλά παραδείγματα εύκολων, πλην αποτελεσματικών, ασκήσεων που μπορείτε να κάνετε μόνο με το σώμα σας, με ­«ταπεινά» εξαρτήματα της ­οικοσκευής σας ή με απλά και ­φθηνά όργανα γυμναστικής (μπάλα, λάστιχο κτλ.) θα βρείτε και στο site του περιοδικού μας: Πηγαίνετε στην ηλεκτρο­νική διεύθυνση «www.vita.gr» και κάντε κλικ στο link «fitness». Τόσο απλά! Θα βρείτε ένα πλήθος ιδεών και προγραμμάτων για να γυμνάσετε όλους τους μυς του σώματός σας, γρήγορες και έξυπνες ­λύσεις άσκησης κλπ.