Υλικά

  • 1/2 κιλό ρεβίθια
  • 2 μέτριες πατάτες κομμένες σε κυβάκια
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 4 πράσα ψιλοκομμένα
  • 5 σκελίδες σκόρδο σε μικρές φέτες (χωρίς το φύτρο)
  • 1½ φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
  • 1 λεμόνι (το χυμό του)
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Αφήνετε τα ρεβίθια μέσα σε λεκάνη με νερό όλη τη νύχτα. Το επόμενο πρωί τα σουρώνετε και τα πλένετε καλά. Τα βάζετε μαζί με τις πατάτες σε κατσαρόλα με αρκετό νερό. Ξαφρίζετε καλά και τα σιγοβράζετε, μέχρι να μαλακώσουν. Σε άλλη κατσαρόλα ή τηγάνι, σοτάρετε με 2 κουταλιές ελαιόλαδο τα πράσα και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με τα ρεβίθια. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό (ώστε να είναι σούπα). Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και βράζετε για ακόμα 20΄. Στα τελευταία 5΄ ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύετε. Στη συνέχεια, χτυπάτε το 1/4 του μείγματος στο μπλέντερ και ξαναρίχνετε τον πολτό στην κατσαρόλα. Όταν αρχίσει να βράζει, προσθέτετε τη γραβιέρα και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει. Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε το χυμό λεμονιού, πασπαλίζετε με τριμμένο μαύρο πιπέρι και σερβίρετε.