H περίπλοκη κατασκευή του γονάτου και το γεγονός ότι στηρίζει ένα μεγάλο μέρος από το βάρος του σώματος, ενώ παράλληλα δέχεται πολλές καταπονήσεις και πιέσεις σε διάφορες κινήσεις, είναι οι πιο σημαντικοί λόγοι που αυτή η περιοχή είναι τόσο ευάλω­τη στους τραυματισμούς. Ο τραυματισμός μπορεί να αφορά τους συνδέσμους, τους τένοντες, τους μυς, το μηνίσκο, το χόνδρο ή και μέρος του οστού που είναι γύρω από την άρθρωση. Κατακόρυφη αύξηση των τραυματισμών παρουσιάζεται σε όσους αθλούνται και ιδιαίτερα κάνουν αθλήμα­τα επαφής (π.χ. ποδόσφαιρο, μπάσκετ), αλλά και σπορ που χαρακτηρίζονται από απότομες και συχνές αλλαγές κατεύθυνσης (π.χ. σκι, σκουός, τένις, μπάντμιντον κλπ.).


Αν γυμνάζεστε…
Θα σας βοηθήσουν να προλάβετε το πρόβλημα 6 κρίσιμες συμβουλές.

Πριν από τη δραστηριότητα
Κάνετε πάντα ζέσταμα πριν ξεκινήσετε και αμέσως μετά συνεχίστε με διατάσεις.
Ξεκινάτε πάντα σταδιακά. Δώστε λίγο χρόνο στο σώμα σας να προσαρμοστεί στις συνθήκες περιβάλλοντος, στο σπορ, στην επιφάνεια που αθλείστε, στις συγκεκριμένες κινήσεις.
Φοράτε προστατευτικές επιγονατίδες ανάλογα με το σπορ που κάνετε (π.χ. βόλεϊ).
Χρησιμοποιείτε τη σωστή τεχνική σε κάθε άθλημα και γενικά μην υπερβάλλετε, ειδικά αν είστε αρχάριος. Καλό θα ήταν να κάνετε μερικά μαθήματα, ώστε να ελαττώσετε τις πιθανότητες τραυματισμών.
Φοράτε καλά παπούτσια με σωστή υποστήριξη, κατάλληλα για τη δραστηριότητα που κάνετε και την επιφάνεια που βρίσκεστε (π.χ. χόρτο, συνθετικό δάπεδο, παρκέ κλπ.) και να τα αλλάζετε όταν φθείρονται. Είναι προτιμότερο να δέχονται τα παπούτσια σας το στρες και όχι, βέβαια, τα γόνατά σας.
Χρησιμοποιείτε εξοπλισμό κατάλληλο για το άθλημα που κάνετε και σύμφωνο με το δικό σας σώμα (ύψος, βάρος), τη δύναμή σας και το δικό σας επίπεδο ικανότητας και δεξιότητας (π.χ. σκι βουνού). Ένας προπονητής ή γνώστης του αθλήματος μπορεί να σας καθοδηγήσει.


Γόνατα, μια γυναικεία… ευαισθησία
Οι γυναίκες έχουν πολλαπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να εμφανίσουν προβλήματα στα γόνατα, όπως με το χιαστό σύνδεσμο, που συνδέει τα οστά του μηρού και της κνήμης και σταθεροποιεί το γόνατο. Εικάζεται ότι γι’ αυτό φταίνε τα οιστρογόνα, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι οι αθλήτριες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να τραυματιστούν στα γόνατα όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων τους είναι υψηλότερα.



Κανονικά, αν π.χ. κάνετε συχνά τζόγκινγκ, πρέπει να αντικαθιστάτε τα παπούτσια σας μετά από 600-800 χλμ. ή περίπου κάθε 1-2 χρόνια, ανάλογα με την καταπόνηση που έχουν δεχτεί




Για να αποφύγετε τους τραυματισμούς
Μη μετακινείτε πολύ βαριά αντικείμενα.
Μην κάνετε πολύ βαθιά καθίσματα, ιδιαίτερα αν έχετε περιττά κιλά.
Προσπαθείτε να διατηρείτε κανονικό βάρος.
Οι δυνατοί μύες προστατεύουν καλύτερα τις αρθρώσεις. Κάνετε ασκήσεις ενδυνάμωσης για να είναι τα πόδια σας σε καλή φόρμα.
Προτιμάτε δραστηριότητες με μεταφορά του βάρους του σώματός σας, όπως περπάτημα, τζόγκινγκ, άσκηση σε stepper ή ελλειπτικό μηχάνημα και βάρη, που είναι πολύ καλές για το μυοσκελετικό σύστημα.
Αποφεύγετε το τρέξιμο σε μεγάλη κατηφόρα.
Αν νιώθετε ενοχλήσεις ή πόνο σε συγκεκριμένες ασκήσεις και αυτό επιμένει για κάποιο διάστημα, σταματήστε τις και συμβουλευτείτε έναν ειδικό.
Κρατάτε τα οστά σας δυνατά και υγιή. Φροντίστε να προσλαμβάνετε μέσω της διατροφής σας αρκετό ασβέστιο, αλλά και βιταμίνη D, που βοηθά στην απορρόφησή του.
Αποφεύγετε την υπερβολική κατα­νάλωση αλκοόλ, γιατί -εκτός των άλλων- ευθύνεται και για τη μείωση της οστικής πυκνότητας.


Aσκήσεις για να μη… γονατίσετε
Με μερικές απλές ασκήσεις, που θα κάνετε 3 φορές την εβδομάδα, θα δυναμώσετε τους μυς που περιβάλλουν το γόνατο και θα προλάβετε τους τραυματισμούς.