Ένας κοινός ιός που προκαλεί στομαχικές διαταραχές ενδεχομένως να αποτελεί το νέο «όπλο» κατά του καρκίνου, σύμφωνα με καναδούς επιστήμονες της εταιρείας Oncolytics Biotech Inc.

Χρησιμοποιώντας τον «αντικαρκινικό» ιό, οι ειδικοί της εταιρείας σε συνεργασία με τους ερευνητές των νοσοκομείων St. James στο Λιντς και Royal Marsden, δημιούργησαν το φάρμακο Reolysin το οποίο τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών και εξοντώνει τους καρκινικούς όγκους. Η ενδοφλέβια θεραπεία χορηγείται σε οκτώ πενθήμερες δόσεις εντός έξι μηνών.

Στις δοκιμές του πολλά υποσχόμενου φαρμάκου συμμετέχουν συνολικά 80 ασθενείς με προχωρημένη μορφή καρκίνου του ήπατος, της κεφαλής, του τραχήλου της κεφαλής και του μαστού.

Βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων, ασθενείς οι οποίοι είχαν ταλαιπωρηθεί από αλλεπάλληλες χημειοθεραπείες παρατήρησαν σημαντική μείωση των καρκινικών τους όγκων. Μάλιστα σε μια περίπτωση οι όγκοι εξαφανίστηκαν πλήρως.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το Reolysin διαβρώνει αρχικά τα τοιχώματα των καρκινικών κυττάρων, δημιουργώντας στη συνέχεια μια σειρά «εκρήξεων» οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τον διαχωρισμό των όγκων σε μικρότερους. Αυτό, όπως εξηγούν οι ερευνητές, δίνει τη δυνατότητα στις χημειοθεραπείες να δρουν αποτελεσματικότερα.

«Παρά τις εντυπωσιακές αντιδράσεις στο Reolysin, ακόμη θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί ώστε να μην δημιουργήσουμε υπερβολικές ελπίδες. Δεν μπορούμε να πούμε ότι οι ασθενείς θεραπεύτηκαν. Ωστόσο, είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι το φάρμακο έχει πραγματικές προοπτικές» αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Άλαν Μέλτσερ.

Διαβάστε ακόμα:
Ιός κατά του καρκίνου
http://www.vita.gr/html/ent/207/ent.9207.asp

Ιοί «εξουδετερώνουν» τις ωτίτιδες
http://www.vita.gr/html/ent/990/ent.8990.asp

Θα προλαμβάνεται ο καρκίνος με ένα εμβόλιο;
http://www.vita.gr/html/ent/319/ent.1319.asp