«Απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά σε μία εβδομάδα», «Επίπεδη κοιλιά σε τρεις ημέρες», «Μεταμορφωθείτε πριν βγείτε στην παραλία». Διαφημίσεις, τίτλοι περιοδικών, σποτ από ινστιτούτα αδυνατίσματος υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα σε χρόνο ρεκόρ! Κι εμείς… τους πιστεύουμε!
Οι ειδικοί, όμως, προειδοποιούν ότι οι δίαιτες-αστραπή δίνουν υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Για να μην πέσετε, λοιπόν, και εσείς θύμα κούφιων λόγων, διαβάστε γιατί… δεν πρέπει να χάσετε 5 κιλά σε 5 ημέρες!

• Επειδή χάνετε μυϊκή μάζα και όχι λίπος
Ο οργανισμός πρέπει να χάνει 0,5-1 κιλό λίπους την εβδομάδα, δηλαδή να καταναλώνει 1.000 θερμίδες λιγότερες την ημέρα. Είναι αδύνατον να χάσει περισσότερο λίπος, επομένως τα επιπλέον κιλά που «ξεφορτωθήκατε» με μεγάλο κόπο είναι ουσιαστικά υγρά και μύες.

• Επειδή αποθηκεύετε περισσότερο λίπος
Όταν μειώνονται απότομα οι θερμίδες που προσλαμβάνετε, ο οργανισμός θεωρεί ότι υποσιτίζεται και αντιδρά, προστατεύοντας το λίπος και «καίγοντας» το μυϊκό ιστό (αφού βέβαια έχει εξαντλήσει τα αποθέματα των υδατανθράκων). Όταν μειώνεται η μυϊκή σας μάζα, επηρεάζεται αρνητικά ο μεταβολισμός σας, ο οποίος κάνει πλέον λιγότερες καύσεις.

• Επειδή μπορεί να πάθετε αβιταμίνωση
Προκειμένου να χάσει κανείς τόσα κιλά τόσο σύντομα, ακολουθεί κάποια «χημική» δίαιτα, η οποία στηρίζεται στην έλλειψη συγκεκριμένων ομάδων τροφών. Οι συστηματικές, όμως, «χημικές» δίαιτες στερούν τον οργανισμό από τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά, με πιθανό αποτέλεσμα να πάθετε μέχρι και αβιταμίνωση.

• Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος στερητικού συνδρόμου
Οι δίαιτες-αστραπή βασίζονται στις απαγορεύσεις συγκεκριμένων τροφών, με αποτέλεσμα να δημιουρ­γείται στερητικό σύνδρομο στον οργανισμό, που μπορεί να οδηγήσει στην επαναπρόσληψη βάρους. Όταν οι «απαγορευμένες» τροφές εντάσσονται και πάλι στη διατροφή σας, τείνουν να μη μεταβολίζονται.

• Επειδή θα ξαναπάρετε γρήγορα βάρος
Η γρήγορη απώλεια κιλών οδηγεί στο φαινόμενο «γιογιό», δηλαδή στην «ανακύκλωση» του βάρους. Αυτό συμβαίνει γιατί χάνεται μυϊκός ιστός (και αντικαθίσταται από λίπος) και επιβραδύνεται ο μεταβολισμός. Μάλιστα, μελέτες που αφορούν την «ανακύκλωση» μόλις 5 κιλών καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι αυξομειώσεις βάρους αυξάνουν τον κίνδυνο να εμφανιστεί υπέρταση. Το φαινόμενο «γιογιό» συνδέεται και με την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

• Επειδή έτσι δυσκολεύετε την επόμενη δίαιτά σας
Όταν ξαναπαίρνετε τα κιλά που χάσατε με μια δίαιτα-αστραπή, μπορεί η ζυγαριά να σας δείχνει και πάλι π.χ. 5 κιλά βαρύτερους, αλλά στην πραγματι­κότητα αυτή τη φορά έχετε περισσότερο λίπος, το οποίο αποθηκεύεται κυρίως στην κοιλιά. Το σπλαχνικό, μάλιστα, λίπος συνδέεται με σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα και διαταραχές των λιπιδίων.

• Επειδή, εν κατακλείδι, χρειάζεστε ένα εξατομικευμένο, ισορροπημένο διαιτολόγιο
Η μοναδική δίαιτα που αποφέρει καρπούς είναι ένα διαιτολόγιο σχεδιασμένο με βάση τις ανάγκες του καθενός (φύλο, ηλικία, σωματική δραστηριότητα), που ακολουθεί τις επιταγές της μεσογειακής διατροφής χωρίς να αποκλείει συγκεκριμένες ομάδες τροφών και που συνοδεύεται από συστηματική άσκηση.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Δημοσθενόπουλο, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο.