Δεν είναι μόνο τα γονίδια που κληρονομούμε από τους γονείς μας που καθορίζουν πόσο θα ζήσουμε, αλλά και τα χαρακτηριστικά του σώματός μας. Όλο και περισσότερες έρευνες εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στις σωματικές μας αναλογίες. Ψηλοί, κοντοί, αδύνατοι, ευτραφείς, με πλούσιο μπούστο, τροφαντούς μηρούς ή με μέση δαχτυλίδι περνούν από το μικροσκόπιο των ερευνητών που αποφαίνονται για τα τρωτά σημεία της υγείας μας. Το Vita μπαίνει στην καρδιά της έρευνας και σας ενημερώνει για τα μορφολογικά χαρακτηριστικά που πρέπει να σας… βάλουν σε υποψίες.

Επιπλέον κιλά μετά τα 50 = Άνοια μετά τα 70
Φαίνεται ότι ακόμη και το μυαλό μας δέχεται ισχυρά χτυπήματα από την παχυσαρκία. Τα επιπλέον κιλά που πολλοί παίρνουν μετά τα 50, μπορεί να επηρεάσουν το μέγεθος του εγκεφάλου τους.
Οι έρευνες Εδώ και καιρό οι επιστήμονες είχαν ενδείξεις ότι η παχυσαρκία στη μέση ηλικία συνδέεται με την εμφάνιση άνοιας. Τώρα έρχονται ειδικές απεικονιστικές τεχνικές, οι οποίες δείχνουν ποιες περιοχές του εγκεφάλου μας επηρεάζονται από το πάχος. Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «New Scientist», οι περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με γνωσιακές λειτουργίες έχουν μικρότερο μέγεθος στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που είναι υπέρβαροι, συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που έχουν διατηρήσει το βάρος τους σε φυσιολογικά επίπεδα. Συγκεκριμένα, ο εγκέφαλος ενός υπέρβαρου ανθρώπου φαίνεται να είναι έως και 16 χρόνια πιο γερασμένος από ό,τι ο αντίστοιχος ενός άλλου που έχει την ίδια ηλικία και λιγότερα κιλά, και αυτό συνεπάγεται έκπτωση στις γνωσιακές λειτουργίες.

Τροφαντοί μηροί = Καλή καρδιά
Εκτός από την περίμετρο της κοιλιάς, που αποτελεί πλέον έναν καθιερωμένο τρόπο εκτίμησης του καρ­διαγγειακού κινδύνου, τώρα και η περιφέρεια των μηρών φαίνεται ότι μπορεί να επηρεάσει… τους χτύπους της καρδιάς μας.
Οι έρευνες Επιστήμονες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, σε μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στην «British Medical Journal», διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν μικρή περιφέρεια μηρών, κάτω των 55 εκ., διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και προβλημάτων υγείας από ό,τι αυτοί των οποίων η περιφέρεια των μηρών άγγιζε τα 60 εκ. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι όσοι έχουν μικρή περίμετρο μηρών δεν έχουν αρκετή μυϊκή μάζα και επομένως δεν μπορούν να επεξεργαστούν κατάλληλα την ινσουλίνη, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 και για καρδιαγγειακά νοσήματα.



Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες της τελευταίας 25ετίας, ψηλοί θεωρούνται οι άνδρες με ύψος άνω του 1,83 μ. και οι γυναίκες πάνω από 1,65 μ., ενώ κοντοί θεωρούνται οι άνδρες κάτω από 1,70 μ. και οι γυναίκες κάτω από 1,50 μ.



Μεγάλη περίμετρος μέσης = Προδιάθεση για άσθμα
Αν δεν έχετε μέση δαχτυλίδι, αλλά με μεγάλη περίμετρο, ακόμα κι αν δεν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, κινδυνεύετε από άσθμα.
Οι έρευνες Η περίμετρος της μέσης μπορεί να επηρεάσει και την αναπνευστική λειτουργία. Επιστήμονες από το Κέντρο Καρκίνου της βόρειας Καλιφόρνιας παρακολούθησαν περισσότερες από 88.000 γυναίκες και διαπίστωσαν ότι η συχνότητα του άσθματος ήταν κατά 37% πιο αυξημένη μεταξύ γυναικών με περίμετρο μέσης πάνω από 88 εκ., ακόμα κι όταν είχαν φυσιολογικό βάρος. Βέβαια, η συχνότητα άσθματος διπλασιαζόταν στις υπέρβαρες γυναίκες και τριπλασιαζόταν στις παχύσαρκες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό συμβαίνει επειδή το λίπος που συγκεντρώνεται στην περιοχή της μέσης και της κοιλιάς είναι σπλαχνικό -και κατά συνέπεια πιο επιβαρυντικό για την υγεία-, καθώς και επειδή πιέζει προς τα πάνω το διάφραγμα, δυσχεραίνοντας την αναπνοή.

Χαμηλό ανάστημα = Μειωμένες πιθανότητες για κακοήθεια
Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι το χαμηλό ανάστημα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για καρκίνο;
Οι έρευνες Οι κοντοί άνθρωποι -άνδρες και γυναίκες- έχουν μειωμένες πιθανότητες να νοσήσουν από ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως του μαστού, του πα­χέος εντέρου και του προστάτη. Για τον ελαφρά αυξημένο κίνδυνο των ψηλών ανθρώπων να εμφανίσουν αυτούς τους τύπους καρκίνου, η πιθανή εξήγηση είναι ότι διαθέτουν μεγαλύτερες δεξαμενές βλαστικών κυττάρων και κατά την αναπαραγωγή τους πιθανόν να γίνει κάποια αλλαγή που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.



Χαρακτηριστικά υπεράνω πάσης υποψίας

Πληθωρικό μπούστο Μην παραξενευτείτε αν επισκεφτείτε τον ορθοπεδικό σας για τους πόνους στη μέση και εκείνος σας πει ότι φταίει το μεγάλο σας στήθος. Πολύ συχνά οι πόνοι στην πλάτη, αλλά και η κύφωση, οφείλονται στους υπερμεγέθεις μαστούς.
Στενά ρουθούνια ή στραβή μύτη Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανό η αναπνοή να μη γίνεται σωστά. Συνήθως, το στόμα είναι διαρκώς ανοιχτό, δημιουργώντας διάφορα προβλήματα, όπως ­άστατο ύπνο, ροχαλητό, υπνική άπνοια, μεγαλύ­τερη ευαισθησία στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.
Νέος, αρρενωπός και μελαχρινός Αν επι­πλέον είστε 18-30 ετών και δασύτριχος, είστε υποψήφιος για κύστη κόκκυγα, που προκαλείται από τρίχες που γυρίζουν και μπαίνουν μέσα στο δέρμα, εκεί όπου τελειώνει η σπονδυλική στήλη, δημιουργώντας φλεγμονές.



Χοντρός αυχένας = Αδύναμη καρδιά
Σε μια τυπική καρδιολογική εξέταση, οι καρδιολόγοι τώρα πλέον ίσως να λαμβάνουν υπόψη τους και την περίμετρο του αυχένα σας, αφού μπορεί να «μαρτυρά» αδύναμη καρδιά.
Οι έρευνες Η συσσώρευση λίπους στην περιοχή του αυχένα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, σύμφωνα με την αμερικανική μελέτη «Framingham Heart Study», στην οποία συμμετείχαν 3.300 γυναίκες και άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 51 έτη. Όπως παρατήρησαν οι ειδικοί, όσο πιο χοντρός είναι ο λαιμός τόσο λιγότερη είναι η «καλή» χοληστερίνη και τόσο πιο αυξημένα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Ψηλοί άνδρες = Ευτυχισμένοι άνδρες
Αν είστε ψηλός άνδρας, έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσετε περισσότερα λεφτά, να έχετε λιγότερο στρες και να ζήσετε καλύτερα.
Οι έρευνες Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ψηλοί άνδρες έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 455.000 άνθρωποι άνω των
18 ετών, οι οποίοι ρωτήθηκαν για την ποιότητα της ζωής τους. Οι άνδρες που είχαν ύψος πάνω από 1,77 μ. ανέφεραν περισσότερα θετικά συναισθήματα. Σύμφωνα με τους επικεφαλής της έρευνας, οι πιο ψηλοί άνδρες αισθάνονται ότι κυριαρχούν έναντι των κοντύτερων και αυτό ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους. Επιπλέον, η εμφάνιση συχνά επηρεάζει θετικά την επαγγελματική σταδιοδρομία, τις ανθρώπινες σχέσεις και, αν υπάρχουν και ικανότητες, φέρνει περισσότερες επι­τυχίες στη ζωή. Όσον αφορά τις γυναίκες που συμμε­τείχαν στη μελέτη, δεν παρατηρήθηκε διαφορά στην ποιότητα της ζωής τους που να σχετίζεται με το ύψος.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία το δρ. Αναστάσιο Σπαντιδέα, παθολόγο.