«Σταμάτα, επιτέλους, να τρώς συνέχεια γλυκά. Θα χαλάσεις τα δόντια σου»: Μια φράση κλισέ που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι μητέρες, όταν βλέπουν τα παιδιά τους να μασουλάνε καραμέλες, τσίχλες κλπ. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσες άλλες τροφές μπορούν να βλάψουν τα δόντια σας, αλλά και πόσες μπορούν να τα ωφελήσουν.

Μασάτε… τις ωφέλιμες τροφές

Μήλο
Λόγω της σκληρής σάρκας του, βοηθά στον «αυτοκαθαρισμό» των δοντιών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι οδοντίατροι συστήνουν, όταν δεν μπορείτε να πλένετε τα δόντια σας μετά από ένα γεύμα, να τρώτε ένα μήλο. Επίσης, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που προστατεύουν τα δόντια από την τερηδόνα.

Τυρί
Βοηθά στην αποκατάσταση του pH του στόματος στα φυσιολογικά επίπεδα (5,5). Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητά του σε ασβέστιο και φώσφορο «χτίζει» γερά δόντια.

Πράσινο τσάι
Περιέχει φλαβονοειδή, με κυριότερες τις κατεχίνες, που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και σκοτώνουν τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό πλάκας. Επίσης, σύμφωνα με μελέτες, το φθόριο που περιέχει προστατεύει τα δόντια από την τερηδόνα.

Χαμομήλι
Φροντίζει την υγεία τόσο της στοματικής κοιλότητας όσο και των δοντιών, λόγω της γνωστής αντιβακτηριδιακής του δράσης.
SOS
Μην τα πίνετε με ζάχαρη!

Μη μασάτε… τις «ένοχες τροφές»
Αν δεν μπορείτε να τους πείτε όχι, τουλάχιστον φροντίζετε να τις τρώτε… σωστά. Για παράδειγμα, μια σοκολάτα είναι προτιμότερο να την καταναλώνετε αμέσως, αντί να την τρώτε σιγά-σιγά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, αν δεν μπορείτε να πλύνετε τα δόντια σας, μασήστε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Με αυτό τον τρόπο, θα τα βλάψετε λιγότερο.

Μπανάνα
Η μαλακή της σάρκα επικάθεται στα δόντια. Επιπλέον, ­είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, που προκαλούν τερηδόνα.

Πατάτα
Κολλά εύκολα στην επιφάνεια των δοντιών και οι υδατάνθρακες που περιέχει είναι εξίσου επιβλαβείς για τα δόντια.

Κρόκος αυγού
Άλλη μια τροφή που λόγω της κολλώδους υφής της δημιουργεί ένα είδος καταστροφικού φιλμ στην επιφάνεια των δοντιών.

Αποξηραμένα φρούτα
Τα αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, σύκα, σταφίδες, βερίκοκα) κολλάνε πιο εύκολα στα δόντια, και, επιπλέον, είναι πλούσια σε φυτικά σάκχαρα που προκαλούν τερηδόνα.

Μπισκότα με ζάχαρη ή γεμιστά
Επειδή είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και σάκχαρα, αλλά και επειδή κολλούν πολύ εύκολα στα δόντια, ενοχοποιούνται για την εμφάνιση τερηδόνας.

Ζαχαρούχο, εβαπορέ, σοκολατούχο γάλα
Αυτά τα είδη γάλακτος έχουν πιο πυκνή υφή από το φρέσκο, με αποτέλεσμα να «αγκαλιάζουν» απειλητικά τα δόντια.

Ανθρακούχα αναψυκτικά
Ανθρακικό και ζάχαρη μειώνουν πολύ το pH του στόματος (κοντά στο 2,5), με αποτέλεσμα να προκαλούν σοβαρές βλάβες στα δόντια.

Τσίπς/Γαριδάκια
Βλάπτουν τα δόντια, καθώς κολλάνε εύκολα πάνω τους.
SOS
Αν συνηθίζετε να τρώτε το ζαχαρούχο με το κουτάλι, τότε τα δόντια σας επιβαρύνονται διπλάΑπό το 5,5 στο 2,5

Όταν τρώτε, το pH του στό­μα­τός σας μειώνεται από το 5,5 (φυσιο-­λο­γικό) σε χαμηλό­τερα επίπεδα, λόγω των οξέων που παράγο­νται από την επαφή των υδα­τανθράκων με το σάλιο. Μάλι­στα, όταν κατα­να­λώνετε τροφές με σάκχαρα, το pH πέφτει σχε-δόν στο 2,5 και προ­κα­λείται τερη­δό­να. Για να επανέλ­θει το pΗ στο φυσιολο­γι­κό, απαι-τούνται 20-40΄. Αν όμως ενδιά­­μεσα φάτε ξανά, το pH πα­ρα­μένει χαμηλό.Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Φιλιώ Σακελαροπούλου, χειρουργό-οδοντίατρο, και τον κ. Χάρη Δημοσθενόπουλο, κλινικό διαιτολόγο-βιολόγο.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: