Γιατί μπορεί να νοιώθουμε θλίψη τώρα στις γιορτές

*Αφενός ορισμένα ρεαλιστικά / δυσάρεστα γεγονότα ζωής που πιθανώς δεν μας επιτρέπουν να αισθανθούμε χαρά και να προσαρμοστούμε στο εορταστικό κλίμα. Τέτοιου είδους συμβάντα μπορεί να είναι μεταξύ άλλων, η απώλεια ή η ασθένεια ενός αγαπημένου προσώπου, προβλήματα υγείας που ίσως μας ταλαιπωρούν, η απώλεια της δουλειάς μας, οι οικονομικές δυσχέρειες, τα διαπροσωπικά προβλήματα, ένας χωρισμός, οι οικογενειακές συγκρούσεις και οι εντάσεις… Είναι όμως σημαντικό να τονίσουμε ότι πολλές φορές δεν ευθύνονται μόνο τα γεγονότα, σημαντικά ή ασήμαντα, για τη δυσκολία μας να αισθανθούμε χαρά, αλλά ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύουμε τη βαρύτητα αυτών στη ζωή μας. Όσο πιο αρνητικά και καταστροφικά αξιολογούμε τις διαστάσεις και τις συνέπειες των καταστάσεων, τόσο πιο αρνητικά είναι τα συναισθήματά μας, με αποτέλεσμα να μην έχουμε διάθεση για κοινωνική ζωή και δράση, να απομακρυνόμαστε από τους άλλους και να μην επιθυμούμε να ενταχθούμε στο κλίμα των γιορτών. Αν προσπαθούσαμε να ερμηνεύσουμε πιο ρεαλιστικά και αισιόδοξα όσα συμβαίνουν ίσως τελικά να δίναμε στον εαυτό μας μια ευκαιρία να ξεφύγει από τη θλίψη.

*Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι η θλίψη να μας κατακλύζει επειδή νοιώθουμε μόνοι ή περιθωριοποιημένοι (κατ’ επιλογή ή όχι), ή επειδή λόγω προσωπικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων δεν συγκινούμαστε με τη μαγεία των Χριστουγέννων. Έχει παρατηρηθεί, ότι αρκετό ποσοστό του κόσμου αντιδρά στην κοινωνική πίεση που το υποχρεώνει να συμμορφωθεί αναγκαστικά με το χαρμόσυνο κλίμα. Ενώ, τέλος, ένα μεγάλο τμήμα των ανθρώπων αισθάνονται ένα κενό, όταν αναγκάζονται να απουσιάσουν από το χώρο εργασίας του, λόγω των αργιών. Γεγονός, που μπορεί να αποδοθεί είτε στην έλλειψη διαπροσωπικών σχέσεων, στην ανάγκη ύπαρξης ρουτίνας και προγράμματος στην καθημερινότητα, είτε φυσικά στην αμέριστη αγάπη προς τη δημιουργικότητα και τη δραστηριότητα που τους προσφέρει η εργασία τους.

Αν δραστηριοποιηθούμε θα βοηθηθούμε!

Όποιοι παράγοντες και αν συμβάλλουν στην εκδήλωση θλίψης τις ημέρες των γιορτών, υπάρχουν αντίστοιχοι τρόποι για να μειωθεί η ένταση και να νιώσουμε τελικά ανακούφιση. Το πρώτο βήμα που χρειάζεται να γίνει είναι να συνειδητοποιήσουμε αν και κατά πόσο ενοχλούμαστε από την κατάσταση αυτή και να δραστηριοποιηθούμε με σκοπό να νιώσουμε πιο ευχάριστα. Οι φυσικές δραστηριότητες, οι κοινωνικές επαφές και οι στιγμές ξεκούρασης αναμφίβολα θα μας δημιουργήσουν ένα αίσθημα τόνωσης. Ακόμα και αν δεν νιώθουμε αυθόρμητα τη χαρά, όταν καταβάλλουμε συνειδητή προσπάθεια, ανοίγει ο δρόμος προς μια ευνοϊκότερη διάθεση που θα μας βοηθήσει σταδιακά να αισθανθούμε καλύτερα. Παράλληλα, αν στραφούμε σε πιο αισιόδοξες σκέψεις θα βοηθηθούμε ακόμα περισσότερο. Ας στολίσουμε λοιπόν το χριστουγεννιάτικο δέντρο, ας φωτίσουμε το σπίτι και τη ζωής μας. Ακόμα και με άκρως οικονομικές επιλογές μπορούμε να ανανεώσουμε την εικόνα του σπιτιού και του εαυτού μας. Χρειάζεται να αισθανθούμε ελεύθεροι να επιλέξουμε με τους οποίους θέλουμε να περάσουμε τις γιορτές, παραμερίζοντας τα πρέπει, τις εντάσεις, τις παρεξηγήσεις. Ακόμα και αν τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και η διάθεσή μας ακόμα πιο βαριά, αν ας πούμε έχουμε χάσει ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, θα μπορούσαμε να του αφιερώσουμε αυτές τις γιορτές και να χαρούμε όσα θα μοιραζόμασταν οι δυο μας. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι σίγουρα θα υπάρχουν άλλοι άνθρωποι και άλλα μέλη της οικογένειάς μας που μας χρειάζονται. Ακόμα κι αν ακόμα είμαστε μόνοι στη ζωή, μπορούμε να αναζητήσουμε συντροφιά σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, προσφέροντας το χρόνο μας σε οργανώσεις και ιδρύματα. Αν πάλι, τα οικονομικά μας το επιτρέπουν, ένα οργανωμένο ταξίδι σε εορταστικό προορισμό θα ανανεώσει τη διάθεση και τις γνωριμίες μας. Όμως, και χωρίς ιδιαίτερα έξοδα, μπορεί κανείς να βελτιώσει τη διάθεσή του. Αρκεί μια βόλτα στις στολισμένες πλατείες ή στις εορταστικές εκδηλώσεις των δήμων. Άλλωστε, σε αυτή τη ζωή, η ευτυχία παρέχεται δωρεάν. Οι άνθρωποί μας, οι απλές καθημερινές στιγμές, οι αναμνήσεις του παρελθόντος και οι ελπίδες του μέλλοντος αποτελούν τη μεγαλύτερη περιουσία μας που μας καλεί να την αξιοποιήσουμε.

Αυτές τις γιορτές, ας αποφασίσουμε να παραμερίσουμε όσα μας καταθλίβουν και να επιτρέψουμε σε λίγες στιγμές χαράς να μας δώσουν δυνάμεις για την υπόλοιπη χρονιά. Ίσως τελικά, δεν είναι όσο δύσκολο το φανταζόμαστε.