Το ξέρουμε όλοι: Όσοι ασχολούνται εντατικά με το σκι, τον υπόλοιπο χρόνο πέραν των άλλων αθλημάτων κάνουν σίγουρα και τένις. Έτσι λοιπόν για να μην χαλάσω την παράδοση, φιλοξενώ στο blog μας τη φίλη και συνάδελφο καθηγήτρια φυσικής αγωγής, Ελίνα Καλφούτζου που είναι προπονήτρια τένις για να μας ενημερώσει γι’ αυτό.

Δίπλα στα παραδοσιακά αθλήματα, μπάσκετ, στίβο, ποδόσφαιρο, ένα σπορ που τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος σε κάθε ηλικία είναι το τένις. Ψυχαγωγία, σπορ, άθληση, εξάσκηση, πρωταθλητισμός με όποια μορφή κι αν το κάνει κανείς γυμνάζει, διασκεδάζει, κοινωνικοποιεί.

Το τένις είναι ένα παιχνίδι μεταξύ δύο η τεσσάρων ατόμων και ένας ενδιαφέρων τρόπος εκγύμνασης. Ανάλογα με τη σωματική και φυσική κατάσταση του καθενός μπορεί να παίζεται είτε με τη μορφή παιχνιδιού είτε αγώνα. Αυτό όμως που το κάνει τόσο ξεχωριστό είναι ότι απευθύνεται σε ασκούμενους τόσο σε μικρή όσο και σε μεγάλη ηλικία. Ίσως είναι από τα λίγα σπορ που μπορεί να κάνει κανείς … για πάντα!

Στις μικρές ηλικίες συμβάλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, βοηθά τα νεαρά άτομα να χτίσουν μια καλή φυσική κατάσταση και διαπαιδαγωγεί δίνοντας έμφαση στις αρχές της συνεργασίας και του υγιούς ανταγωνισμού.

Ο αθλητισμός είναι αν όχι η καλύτερη λύση μία από τις καλύτερες διεξόδους της νεολαίας από την καθημερινότητά τους, διατηρώντας τους έτσι ξύπνιους, κεφάτους, κοινωνικούς και κυρίως υγιείς. Η αντίληψη ότι η σωματική άσκηση συμβάλει αποφασιστικά στη διατήρηση της υγείας δεν είναι νέα. Ας δούμε κάποια από τα πλεονεκτήματα του τένις αλλά και της άσκησης γενικότερα:

1. Βελτιώνει τη διάθεση και τονώνει τον οργανισμό ανεβάζοντας έτσι την ψυχολογία μας.

2. Βοηθά στην πρόληψη και στην καλύτερη αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών όπως τις διάφορες καρδιακές παθήσεις και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

3. Βοηθά να διαχειριστείτε το βάρος σας. Η ενασχόλησή σας με το τένις μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο να κάψετε θερμίδες.

4. Βελτιώνει το επίπεδο της ενέργειάς σας ενισχύοντας το καρδιαγγειακό σύστημα ώστε να εργαστεί αποτελεσματικότερα κι έτσι να έχετε περισσότερη ενέργεια για να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν χωρίς να κουράζεστε τόσο.

5. Προωθεί καλύτερα τον ύπνο και την αυτοσυγκέντρωση χαρίζοντάς σας στιγμές χαλάρωσης.

6. Βοηθά στην ποιότητα της σεξουαλικής ζωής αυξάνοντας τη διέγερση αλλά και βελτιώνοντας την εμφάνισή σας.

7. Γεμίζει τον ελεύθερό σας χρόνο. Η άσκηση δεν είναι αγγαρεία και μπορεί να αποτελέσει μια ωραία βόλτα δυο φίλων ή και ολόκληρης της οικογένειας!

Εγκαταστάσεις και γήπεδα τένις μπορείτε να βρείτε σχετικά εύκολα σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Το κόστος δεν είναι πολύ μεγάλο, κυμαίνεται από 40-50 ευρώ ως και 100 – 140 ευρώ ανάλογα με τα άτομα του γκρουπ και την ποιότητα των γηπέδων. Το καλύτερο και ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του τένις είναι ότι χρειάζεσαι μόνο μία ρακέτα, που δεν αποτελεί ακριβό εξοπλισμό, και είσαι έτοιμος για άσκηση! Και στην περίπτωση που δεν βρίσκετε συμπαίκτη… μια πολύ ωραία λύση είναι να πάρετε τη ρακέτα σας και να βρείτε ένα τοίχο να χτυπήσετε μπαλιές μόνοι σας! Εξίσου πολύ καλή άσκηση!

Περισσότερα για το τένις θα μπορέσετε να διαβάσετε στο επόμενο τεύχος του Vita, τεύχος Μαρτίου, που θα κυκλοφορήσει στα μέσα Φεβρουαρίου.