Από τις κλεφτές ματιές και τα ραβασάκια, στα βραδινά τηλέφωνα και στα e-mails, και από τα ραντεβού σε πλατείες και καφετέριες, στο chat και τις συνομιλίες μέσω skype. Τη «θεία από το Σικάγο» που ρίχνει κανάτια από το μπαλκόνι διαδέχτηκαν τα γραφεία συνοικεσίων και τώρα το Διαδίκτυο με τα δεκάδες κοινωνικά δίκτυα και υπηρεσίες και ο Έρωτας, που όλοι ξέραμε με τόξο και βέλη, σήμερα κρατάει οθόνη και πληκτρολόγιο. Φυσική εξέλιξη των πραγμάτων; Σημάδι της εποχής μας; Κίνδυνος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε; Ό,τι κι αν είναι, πάντως, σίγουρα αξίζει την προσοχή μας.

Σημάδι των καιρών
Κάθε σπίτι και PC ή για τους νεότερους laptop, notebook και «ταμπλέτα». Η εποχή του κυβερνοχώρου έχει αρχίσει προ πολλού και ήταν θέμα χρόνου πότε θα κατακτήσει κάθε πλευρά της καθημερινότητάς μας. Έτσι, σήμερα ο υπολογιστής και το Διαδίκτυο έχουν γίνει μέρος της ζωής μας και μέσα από αυτά επικοινωνούμε με τους φίλους μας, εργαζόμαστε, ψωνίζουμε και διασκεδάζουμε. Φυσικό, λοιπόν, να «εισβάλει» και στην ερωτική ζωή μικρών και μεγάλων, ιδιαίτερα αυτών που είναι εξοικειωμένοι με τα νέα μέσα. Ολοένα και περισσότεροι πια αναζητούν ερωτικό σύντροφο μέσω του Διαδικτύου και αντί να καθόμαστε σε διπλανά τραπέζια και να ανταλλάσσουμε χαμόγελα και κεράσματα, πολλοί επιλέγουμε να βλέπουμε τον άλλο στην οθόνη και να στέλνουμε πονηρά μηνύματα και emoticons.

Σε βλέπω στην οθόνη μου
Το ερωτικό παιχνίδι μέσα από τις γραμμές του τηλεφώνου είναι φυσικό επακόλουθο της «εισβολής» των υπολογιστών στην καθημερινότητά μας. Δεν θα μπορούσαν επομένως οι νέοι, που είναι πιο δεκτικοί στις νέες εμπειρίες, να το αποκλείσουν από αυτήν την πλευρά της ζωής τους. Πέρα, όμως, από φυσική εξέλιξη, ο σημερινός άνθρωπος στρέφεται στο Ίντερνετ για να βρει τον έρωτα και για άλλους λόγους, όπως η μοναξιά, η δυσκολία στην επικοινωνία, οι υψηλές προσδοκίες και απαιτήσεις, ο φόβος δέσμευσης, η δυσκολία ανάληψης ευθυνών, η έλλειψη εμπιστοσύνης. Επίσης, η δυνατότητα ανωνυμίας, αλλαγής ρόλων, πειραματισμού, εναλλαγής συντρόφων, πραγματοποίησης φαντασιώσεων είναι μερικά από τα «δώρα» του Διαδικτύου. Και οι αποδέκτες πολλοί, αφού οι αναστολές περιορίζονται, οι κρυφές επιθυμίες πραγματοποιούνται και οι άνθρωποι μιλούν για θέματα που διαφορετικά ίσως δεν θα έθιγαν. Επιπλέον, το Διαδίκτυο δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον όπου ο χρήστης δεν εκτίθεται, δεν κρίνεται, δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τις επιδόσεις, τις προτιμήσεις, τις επιθυμίες του. Υπάρχουν, όμως, και πρακτικοί λόγοι για τους οποίους κάποιος επιλέγει αυτόν τον τρόπο επαφής, αφού παραμένοντας στο σπίτι του μπορεί εύκολα και σχεδόν ανέξοδα να έχει πολλά από αυτά που επιθυμεί.

Υπάρχει e-έρωτας;
Η απόσταση που προσφέρουν οι τηλεφωνικές γραμμές μάς βοηθάει να «ανοιχτούμε» και να επικοινωνήσουμε πιο άνετα. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε την οθόνη προς όφελός μας, αρκεί όταν έρχεται η ώρα της πραγματικής ζωής να μην επιστρέφουμε στο καβούκι μας. Αν, πάντως, μπορούμε να φλερτάρουμε μέσω Διαδικτύου, τότε πιθανότατα μπορούμε να φλερτάρουμε και όταν ο άλλος είναι πραγματικός άνθρωπος και όχι απλώς μέρος μιας φαντασίωσης. Όσο για τον έρωτα, τα νούμερα μιλούν από μόνα τους, αφού σε πρόσφατη έρευνα της Ε.Μ.Α.Σ. (Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας) πάνω από 4 στα 10 άτομα απάντησαν ότι έχουν γίνει ζευγάρι με ανθρώπους που ερωτεύτηκαν μέσα από τον υπολογιστή. Δεν είναι, επομένως, αδύνατο ο έρωτας να έρθει διαδικτυακά. Μάλιστα, πολλοί ξέρουμε ανθρώπους που γνωρίστηκαν μέσω Ίντερνετ και προχώρησαν σε σχέση, ακόμα και μακροχρόνια, ενώ δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που έχουν καταλήξει σε γάμο και δημιουργία οικογένειας.

Η διπλή όψη της… οθόνης
+Τα υπέρ Το Διαδίκτυο μας βοήθαει να εξερευνήσουμε τις φαντασιώσεις μας και να καλύψουμε τη σεξουαλική μας περιέργεια με ασφάλεια, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να εκφράσουμε ελεύθερα τη σεξουαλικότητά μας, ενώ αποτελεί και έναν επιπλέον τρόπο επικοινωνίας και καλλιέργειας κοινωνικών δεξιοτήτων για εκείνους που ντρέπονται, υποφέρουν από μοναξιά και αποξένωση.
-Τα κατά Η διαδικτυακή επικοινωνία έχει υποκαταστήσει μέρος των πιο παραδοσιακών μορφών επικοινωνίας και προτιμάμε δικτυακούς αντί πραγματικούς τόπους. Ικανοποιούμαστε χωρίς δεσμεύσεις, υποχρεώσεις και συμβιβασμούς, γι’ αυτό και δεν προσπαθούμε να βελτιώσουμε τον εαυτό μας, ώστε να συγχρονιστούμε με έναν άλλον άνθρωπο. Συχνά το Διαδίκτυο αποτελεί καταφύγιο για εκείνους που δεν αντέχουν τα συναισθήματα που προκαλούν οι ανθρώπινες σχέσεις, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δίνει την ευκαιρία σε πολλούς να κρυφτούν πίσω από ψεύτικες ταυτότητες.

Υπάρχει κυβερνοαπιστία;
Μπορεί να υπάρχουν κανόνες που αποδεχόμαστε ως κοινωνικά συμβόλαια, αλλά οι προσωπικές μας πεποιθήσεις παίζουν πρωταρχικό ρόλο ως προς το πώς ορίζουμε τις έννοιες «σχέση» και «απιστία». Έτσι, αν «σχέση» σημαίνει «αποκλειστικότητα» και «δέσμευση», τότε μπορεί να υπάρξει απιστία ακόμα και χωρίς σωματική επαφή. Επιπλέον, το Διαδίκτυο συχνά αποτελεί αφορμή συγκρούσεων σε ένα ζευγάρι, είτε επιλέγεται από τον έναν είτε και από τους δύο συντρόφους. Μπορεί η ανωνυμία και η απόσταση να κάνουν την απιστία λιγότερο επώδυνη, ωστόσο το άγνωστο και το κρυφό μπορούν να ενισχύσουν τη φαντασία. Έτσι, οι σύντροφοι δεν ξέρουν τι ανταγωνίζονται, γεγονός που μεγαλώνει την ανασφάλεια, τη ζήλια, το θυμό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κάνεις να διαχειριστεί την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Καλωδιωμένος εθισμός
Το διαδικτυακό φλερτ ή σεξ που γίνεται για δοκιμή, πειραματισμό ή περιστασιακά δεν μπορεί να θεωρηθεί προβληματική συμπεριφορά. Όταν, όμως, η επαφή αυτή υποκαθιστά πλήρως την πραγματική, όταν όλη μέρα σκεφτόμαστε πότε θα «συνδεθούμε» ή όταν το Διαδίκτυο μας κρατάει μακριά από άλλες πλευρές της ζωής μας, τότε υπάρχει πρόβλημα, επιδεινώνεται η ήδη υπάρχουσα δυσκολία στη σύναψη σχέσεων και καλό είναι να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Χάνεται η σωµατική επαφή;
Διαφέρει το cybersex από την πραγματική σωματική επαφή; Φυσικά! Η παρουσία του άλλου παίζει καθοριστικό ρόλο στην ερωτική πράξη και η εικόνα, ο ήχος, οι λέξεις σε μια οθόνη δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το συναισθηματικό και σωματικό δέσιμο που δημιουργείται. Αντίθετα, η έλλειψη σωματικής επαφής, οικειότητας και ευθύνης έχει ως αποτέλεσμα οι χρήστες να απομονώνονται περισσότερο, έχοντας την ψευδαίσθηση της σεξουαλικής πληρότητας. Το σεξ με ένα άλλο άτομο απαιτεί ευφυΐα, προσπάθεια, διεκδίκηση, προσδοκία και επιθυμία, στοιχεία που δεν βρίσκονται στο Διαδίκτυο.



Τι λένε τα νούμερα

1. Online έρευνα μέσω MSN από τη Microsoft, που πραγματοποιήθηκε σε 15 χώρες σε Ευρώπη, Αφρική και Μέση Ανατολή (ανάμεσά τους και η Ελλάδα), έδειξε ότι:

 • 51% των Ελλήνων δηλώνουν ότι έχουν χρησιμοποιήσει την υπηρεσία αυτή για να φλερτάρουν.
 • 54% των ερωτηθέντων παραδέχθηκαν ότι προτιμούν να φλερτάρουν στο Instant Messenger παρά πρόσωπο µε πρόσωπο.
 • 27% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρούν ότι το Διαδίκτυο είναι ο απλούστερος τρόπος για να κάνεις γνωριμίες.
 • 33% των ερωτηθέντων απάντησαν πως βρήκαν τον έρωτα στον κυβερνοχώρο.

2. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ε.Μ.Α.Σ. (Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας) σε δείγμα 1.600 ατόμων:

 • 81% του ανδρικού και 73% του γυναικείου πληθυσμού απάντησε ότι επισκέπτεται ιστοσελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο.
 • 57% του γενικού πληθυσμού απάντησε «Όχι» και 43% απάντησε «Ναι» στην ερώτηση: «Έχεις συνάψει ερωτική σχέση μέσω Διαδικτύου;».

3. Παλαιότερη έρευνα που πραγματοποίσε η Ε.Μ.Α.Σ. σχετικά με το διαδικτυακό σεξ έδειξε ότι:

Χρήση ιστοτόπων διαδικτυακού σεξ ανά ηλικία
(Από τους ερωτηθέντες απάντησαν «ΝΑΙ»)

Γιατί επισκέπτονται ιστοτόπους διαδικτυακού σεξ (ΔΔΣ)
48% Για αυτοϊκανοποίηση
14% Γιατί το κόστος του παραδοσιακού σεξ είναι μεγάλο
12% Γιατί φαντασιώνονται καλύτερα

Μερικοί λόγοι που προτιµούν το virtual sex

 • Γιατί είναι ασφαλές και δεν έχει συνέπειες.
 • Γιατί ευνοεί τις φαντασιώσεις.
 • Γιατί μπορώ να υποδυθώ ρόλους που δεν μπορώ να υποδυθώ στο αληθινό σεξ.
 • Γιατί υπάρχει συνενοχή με τον άλλο χρήστη.
 • Γιατί δεν βρίσκω σύντροφο.
 • Γιατί υποδύομαι την ιδανική εικόνα του εαυτού μου και φαντασιώνομαι τον άλλον ως τον τέλειο σύντροφο.
 • Γιατί απελευθερώνει τους εφήβους σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές στη σεξουαλική φαντασίωση.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΕΛΕΑΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, ψυχοθεραπεύτρια-κλινική θεραπεύτρια σεξουαλικών διαταραχών, υπεύθυνη του Ψυχολογικού Τμήματος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: