από τη Νάντια Μαρνέρου, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc)

Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 10-30 δισεκατομμύρια λιποκύτταρα. Οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι όμως μπορεί να φτάσουν να έχουν μέχρι και 100 δισεκατομμύρια. Τα λιποκύτταρα έχουν την τάση να αυξάνουν το μέγεθος τους όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια (θερμίδες) από αυτή που καίνε. Κατά τη διάρκεια απώλειας βάρους τα κύτταρα συρρικνώνονται αλλά ο αριθμός τους παραμένει σταθερός.

O αριθμός των λιποκυττάρων καθορίζεται στις περιόδους της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας όπου η απώλεια ή μη βάρους αν χρειάζεται, μπορεί να καθορίσει την προδιάθεση του ατόμου για παχυσαρκία στην μετέπειτα ζωή του. Σε έναν ενήλικα συνεπώς δεν επηρεάζεται ο αριθμός, αλλά μόνο το μέγεθος των λιποκυττάρων από την απώλεια βάρους.

Για να το καταλάβουμε: Η γυναίκα με σωματότυπο αχλάδι είναι εκείνη που εμφανίζεται με αυξημένη εναπόθεση λίπους στους μηρούς και γλουτούς. Αν χάσει λίπος θα βελτιωθεί η εικόνα του σώματος της όμως δεν θα υπάρξει αλλαγή στο σχήμα του σώματος της.

Οι παρακάτω εικόνες απεικονίζουν γυναίκα με σωματότυπο αχλάδι κατά την διαδικασία απώλειας βάρους ( 128kg -86kg-79kg ) διάρκειας ενός έτους