Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, η απότομη πτώση της πίεσης που μπορεί να παρουσιαστεί όταν κάποιος σηκώνεται όρθιος -γνωστή ως ορθοστατική υπότασημπορεί να συσχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας μελέτησαν τα ιατρικά δεδομένα περισσότερων από 12.000 ανθρώπων 45-64 ετών από τέσσερις αμερικανικές πολιτείες.

Περίπου το 11% όσων παρουσίασαν καρδιακή ανεπάρκεια κατά τη διάρκεια των 17,5 ετών της παρακολούθησής τους είχαν ορθοστατική υπόταση στην αρχή της έρευνας.

Ο συσχετισμός μεταξύ της ορθοστατικής υπότασης και της καρδιακής ανεπάρκειας ήταν εντονότερος στις ηλικίες 45-55 ετών, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Hypertension».

Ο τρόπος με τον οποίο η ορθοστατική υπόταση μπορεί να συνδέεται με την καρδιακή ανεπάρκεια δεν είναι πλήρως κατανοητός από τους ειδικούς. «Εκτιμούμε ότι η ορθοστατική υπόταση, καθώς και η υπέρταση, συμβάλλουν στην αύξηση του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας με παρόμοιο τρόπο, λόγου χάρη μέσω της αύξησης της πίεσης του αίματος που παρουσιάζεται όταν κάποιος είναι ξαπλωμένος», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ. Christine DeLong Jones.

Μια ακόμη εξήγηση των ειδικών είναι ότι ίσως η ορθοστατική υπόταση να αποτελεί ένδειξη πρόωρης αρτηριοσκλήρυνσης.