Η κατανάλωση ενός ή δύο αλκοολούχων ποτών αρκετές φορές την εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών στις γυναίκες, μειώνοντας τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Oregon εξετάζοντας 40 γυναίκες με μέση ηλικία τα 56 έτη, που είχαν μπει στην εμμηνόπαυση, έκαναν μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και δεν λάμβαναν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης. Ως μέτρια κατανάλωση θεωρούνται τα 1-2 ποτήρια αλκοολούχου ποτού την ημέρα.

Σύμφωνα με τη μικρή αυτή έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Menopause», όταν οι γυναίκες σταμάτησαν την κατανάλωση αλκοόλ για δύο εβδομάδες, οι εξετάσεις αίματός τους (δηλαδή οι ειδικοί δείκτες οστεοπόρωσης) αποκάλυπταν σημάδια της αποδόμησης του οστικού ιστού. Μέσα σε λιγότερο από μία μέρα μετά την εκ νέου έναρξη κατανάλωσης αλκοόλ με τη συνήθη συχνότητα, οι δείκτες οστεοπόρωσης του αίματος (π.χ. το ασβέστιο) επανήλθαν στις προηγούμενες τιμές τους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί τελικά να θωρακίζει τον οστικό ιστό σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, αποτρέποντας την αποδόμησή του. Τονίζουν, όμως, ότι δεν ισχύει το ίδιο για τους έφηβους που «χτίζουν» τον σκελετό τους. Στην περίπτωση αυτή, η κατανάλωση αλκοόλ συνιστά απειλή για τα οστά τους.


Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: