Από τον γεωπόνο Δημοσθένη Τσαπάρα

Οι γιορτές πλησιάζουν και όλοι θέλουμε να δώσουμε μια χαρούμενη και γιορταστική εικόνα στο σπίτι ή και στο γραφείο μας. Παρόλο που βρισκόμαστε μέσα στην καρδιά του χειμώνα έχουμε αρκετές επιλογές για να στολίσουμε τον χώρο μας: από ανθισμένα εποχιακά φυτά και θάμνους φυσικά στολισμένους με όμορφους καρπούς, έως ελατάκια και κυπαρισσοειδή, αλλά και γυμνά κλαδιά. Άλλωστε, τα περισσότερα από αυτά τα φυτά έχουν συνδεθεί με τις γιορτές των Χριστουγέννων λόγω της χειμωνιατικής ανθοφορίας και καρποφορίας τους.

Στολίστε ένα ζωντανό δέντρο

Μπορείτε αντί για ένα ψεύτικο ή ένα κομμένο έλατο να στολίσετε ένα ζωντανό φυτό σε γλάστρα. Επισκεφτείτε το φυτώριο της γειτονιάς σας και διαλέξτε το δέντρο της αρεσκείας σας, ανάμεσα σε ελατάκια, τούγιες, κέδρους, γιουνίπερους και άλλα κυπαρισσοειδή. Τοποθετείστε το δέντρο σας σε κάποιο φωτεινό σημείο του σπιτιού, μακριά από τα θερμαντικά σώματα. Στολίστε το κανονικά, αλλά μην ξεχάσετε να το ποτίζετε λίγο και συχνά για να μην ξεραθεί. Προσοχή στο συνδυασμό φωτάκια και νερό. Μόλις περάσουν οι γιορτές, τοποθετείστε το φυτό σας σε κάποιο δροσερό σημείο, ποτίστε το καλά και βοηθείστε το να εγκλιματιστεί σταδιακά στο κρύο χρησιμοποιώντας κάποιο οργανικό σκεύασμα με αμινοξέα (π.χ. εκχύλισμα φυκιών, compost κλπ.)

Σε γλάστρες

Στο φυτώριο ή το ανθοπωλείο θα βρείτε αρκετά φυτά για να στολίσετε τους εσωτερικούς χώρους, τις βεράντες και τους κήπους σας. Φυσικά κυριαρχούν τα αλεξανδρινά και τα κυκλάμινα. Τα αλεξανδρινά θα τα τοποθετήσετε κατά την χειμερινή περίοδο σε κάποιον εσωτερικό χώρο. Μπορείτε να πετύχετε όμορφους συνδυασμούς με τις αζαλέες. Τα κυκλάμινα (ανάλογα με την ποικιλία) μπορούν να ευδοκιμήσουν τόσο μέσα στο σπίτι, όσο και στους εξωτερικούς χώρους. Θα βρείτε ακόμα πρίμουλες σε πολλά και έντονα χρώματα, για να στολίσετε κήπους και μπαλκόνια, αλλά και ρείκι με όμορφα μοβ λουλούδια.

Προσέξτε: Όποιο φυτό και να διαλέξετε, καλό είναι να μην το τοποθετήσετε σε σημεία εκτεθειμένα στο έντονο κρύο (βοριάς, άνεμοι κλπ), αλλά ούτε κοντά στα θερμαντικά σώματα ή το τζάκι. Όσον αφορά το πότισμα αυτό θα πρέπει να γίνεται τόσο συχνά ώστε να μη στεγνώνει το χώμα στις γλάστρες μας.

Για μεγαλύτερες γλάστρες με θάμνους, καλές επιλογές γι’ αυτήν την εποχή είναι ο πυράκανθος και η ναντίνα, δύο θάμνοι, που δίνουν πορτοκαλί και κόκκινους καρπούς αντίστοιχα αυτήν την εποχή και έτσι χαρίζουν γιορτινή εικόνα στο χώρο μας.

Σε βάζα και δοχεία

Για να στολίσετε τα βάζα ή και κάποια δοχεία μπορείτε να επιλέξετε ανθούρια, κλαδιά με ερυθρούς καρπούς από φυτά της εποχής, όπως είναι αυτά της κουμαριάς, του ίλεξ ή αρκουδοπούρναρου ή γκι, αλλά και κλαδιά από δάφνη, έλατο κ.α. Δοκιμάστε να αγοράσετε ή και να κόψετε μόνοι σας γυμνά κλαδιά από διάφορα δέντρα (π.χ. ακακία Κων/πόλεως) και να τα στολίσετε αντί για δέντρο. Το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει.

«Καλή επιτυχία και καλές γιορτές»