Δεκαετίες διατροφικών συμβουλών συμπυκνώνονται στην οδηγία να αυξήσουμε τα καλά λιπαρά και να μειώσουμε τα κακά κορεσμένα λιπαρά στη διατροφή μας, επειδή σχετίζονται με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων.

Τώρα, μια νέα διεθνής μετά-ανάλυση υπό την εποπτεία των ειδικών του Πανεπιστημίου Cambridge, υποστηρίζει ότι τα υπάρχοντα στοιχεία δεν ενισχύουν τις τρέχουσες οδηγίες για τη μείωση των κορεσμένων λιπαρών με σκοπό την πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων. Επίσης, οι ερευνητές αναφέρουν ότι βρήκαν ανεπαρκή στοιχεία αναφορικά με τις οδηγίες για την προαγωγή της κατανάλωσης πολυακόρεστων λιπαρών οξέων για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματά τους θέτουν σε αμφισβήτηση τις τρέχουσες οδηγίες που εστιάζουν αποκλειστικά στη συνολική ποσότητα κορεσμένου ή πολυακόρεστου λίπους και όχι στα ίδια τα τρόφιμα που αποτελούν πηγές αυτών των λιπαρών οξέων.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα διαθέσιμα στοιχεία από 72 έρευνες με πάνω από 600.000 συμμετέχοντες από 18 έθνη και διαπίστωσαν ότι το ολικό κορεσμένο λίπος, είτε υπολογίζεται διατροφικά είτε μετράται στο αίμα ως βιοδείκτης, δεν σχετιζόταν με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. «Αυτά είναι ενδιαφέροντα αποτελέσματα που πιθανώς να οδηγήσουν σε νέες οδούς επιστημονικής έρευνας και να ενθαρρύνουν την προσεκτική επανεκτίμηση των τρεχουσών διατροφικών οδηγιών», δήλωσε ο δρ. Rajiv Chowdhury επικεφαλής ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Η Βρετανική Καρδιολογική Εταιρία, υποστηρίζει ότι τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας δεν αλλάζουν τις βασικές διατροφικές οδηγίες ότι η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας λίπους είναι επιβαρυντική για την καρδιά.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine δεν σημαίνουν ότι μπορούμε να τρώμε άφοβα και χωρίς μέτρο λουκάνικα, μπέικον και λιπαρά κρέατα. Η υπερβολική πρόσληψη κορεσμένου λίπους μπορεί να αυξήσει την χοληστερίνη στο αίμα η οποία αποτελεί παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου.

«Αυτή η έρευνα δεν λέει ότι μπορούμε να τρώμε όσο λίπος θέλουμε», επισημαίνει ο καθηγητής Jeremy Pearson από την Βρετανική Καρδιολογική Εταιρία και συνεχίζει: «Το πολύ λίπος είναι κακό για την υγεία. Δυστυχώς, σύμφωνα με αυτή την έρευνα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να υποστηρίξουν ότι μια διατροφή πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, αλλά χαμηλή σε κορεσμένα μειώνει το κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων. Πέραν της λήψης των απαραίτητων φαρμάκων, ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε υγιή την καρδιά μας είναι η διακοπή του καπνίσματος, η άσκηση και η διασφάλιση της υγείας και της ισορροπίας σε όλο το φάσμα της διατροφής το οποίο σημαίνει ότι προσέχουμε όχι μόνο τα λιπαρά που καταναλώνουμε αλλά και το αλάτι, τη ζάχαρη, τα φρούτα και τα λαχανικά.».