Περίπου 1 στους 4 ανθρώπους θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με το μεσοσπονδύλιο δίσκο στη διάρκεια της ζωής τους, ενώ οι κατεστραμμένοι δίσκοι είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες χρόνιου πόνου στη μέση.

Τα παυσίπονα και η φυσικοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της κατάστασης, ενώ υπάρχει και η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης.

Ωστόσο, σύμφωνα με ερευνητές της Mayo Clinic, λύση στο πρόβλημα μπορεί να δώσει η χρήση βλαστοκυττάρων, τα οποία λαμβάνονται από το λιπώδη ιστό γύρω από τη μέση, και έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται σε διαφορετικό είδος ιστό. Στη συνέχεια, τα βλαστοκύτταρα αυτά εισάγονται στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, όπου οι επιστήμονες θεωρούν ότι θα μπορέσουν να διορθώσουν οποιαδήποτε ζημιά, αλλά και να προστατεύσουν από κάθε μελλοντική εκφύλιση.

Αν και τα βλαστικά κύτταρα μπορεί να ληφθούν από το μυελό των οστών, η εκχύλισή τους αποτελεί δυσάρεστη εμπειρία και αποδίδει μόνο 5.000 έως 60.000 κύτταρα. Από την άλλη, μια λιποαναρρόφηση 20 λεπτών από την κοιλιακή χώρα μπορεί να προσφέρει 40 εκατομμύρια κύτταρα.

Τα πειράματα των επιστημόνων σε ζώα έδειξαν ότι το ύψος των δίσκων βελτιώθηκε κατά 26% σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο και επιπλέον ότι βελτιώθηκε η περιεκτικότητα σε νερό του εσωτερικού τμήματος του δίσκου.