«Το να δέχεται κάποιος πέναλτι σχετίζεται άμεσα με την διαχείριση του στρες. Οι τερματοφύλακες πρέπει να έχουν κατακτήσει τον τρόπο, αλλά και τις τεχνικές να διαχειρίζονται τις στρεσογόνες καταστάσεις. Πρέπει να αποφασίσουν γρήγορα και να εμμείνουν στην απόφασή τους», εξηγεί ο Andrew Lane καθηγητής Άθλησης και Μάθησης του Πανεπιστημίου Wolverhampton.

Μάλιστα οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Brunel υπολόγισαν ότι οι πιο ικανοί τερματοφύλακες μπορούν να προβλέψουν τη σωστή κατεύθυνση προς την οποία θα πέσουν στο 70% των περιπτώσεων, συγκριτικά με το 52% των λιγότερο έμπειρων τερματοφυλάκων.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνα του ίδιου Πανεπιστημίου υπολογίστηκε ότι ένας τερματοφύλακας μεγάλης κλάσης μπορεί να προβλέψει την κίνηση του αντιπάλου μέχρι και 80milisecond προτού ο ίδιος κινηθεί.

Ωστόσο, άλλοι παράγοντες – όπως το μεγάλο μέγεθος της εστίας (7,3 μέτρα), η μικρή απόσταση του παίκτη που εκτελεί το πέναλτι (11 μέτρα) και ο ελάχιστος χρόνος που έχει στη διάθεσή του ο τερματοφύλακας -, μειώνουν το τελικό ποσοστό επιτυχούς απόκρουσης σε 22% και δίνουν το πλεονέκτημα στον παίκτη που εκτελεί το πέναλτι.

Όσον αφορά τον σουτέρ που εκτελεί το πέναλτι λειτουργεί σαν τους παίκτες στο πόκερ, δηλαδή μπλοφάρει, εξηγούν οι ειδικοί. Και αυτό επειδή συνήθως οι παίκτες έχουν ένα γερό (καλό) πόδι και με αυτό προτιμούν να σουτάρουν. Με αυτό τον τρόπο όμως, ο διαβασμένος τερματοφύλακας ξέρει που να περιμένει την μπάλα. Επομένως, και οι σουτέρ των πέναλτι πολύ συχνά και στρατηγικά αλλάζουν πόδι για να ξεγελούν τους τερματοφύλακες.

Που θα δείτε το παιχνίδι απόψε;

Έρευνα της Samsung αποκαλύπτει πώς σκοπεύουν οι περισσότεροι φίλαθλοι να παρακολουθήσουν τους αγώνες του Μουντιάλ:

– 44% θα τους μαγνητοσκοπήσουν για να τους δουν μια πιο βολική ώρα

– 27% έχουν κανονίσει άδειες για να παρακολουθήσουν τους αγώνες

– 23% θα τους δουν στο σπίτι μόνοι

– 30% θα τους παρακολουθήσουν σε tablet, smartphone ή έξυπνη τηλεόραση.