Συνταγή για ένα υγιεινό παστίτσιο!

Υλικά:

  • 1 πακέτο βίδες ολικής αλέσεως
  • 600 γρ. κιμά σόγιας
  • 5 ώριμες ντομάτες 
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας
  • 1 κουταλάκι καστανή ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1/2 κουταλάκι ροζ πιπέρι
  • 1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
  • 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη
  • λίγο αλάτι
  • 1/4 τριμμένο τυρί

Για τη μπεσαμέλ:

  • 1 κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 4 φλιτζάνια γάλα σόγιας
  • 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι 2% λιπαρά
  • 1 αυγό
  • 2 κουταλάκια μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι πιπέρι
  • λίγο αλάτι

Εκτέλεση

  1. Βράζετε τις βίδες. Συγχρόνως σοτάρετε τα κρεμμύδια με το σκόρδο στο ελαιόλαδο και ρίχνετε τον κιμά σόγιας. Σε ένα μπλέντερ χτυπάτε τις ντομάτες με 1 ποτήρι νερό και τον πελτέ και τα ρίχνετε στον κιμά προσθέτοντας τα μπαχαρικά, το αλάτι και τη ζάχαρη. Αφήνετε να βράσουν για 30’ σε χαμηλή φωτιά, ώσπου να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά. Όταν βράσουν οι βίδες, τις σουρώνετε.
  2. Για την μπεσαμέλ, ζεσταίνετε το γάλα και προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας σε χαμηλή φωτιά. Μόλις πήξει, κατεβάζετε από τη φωτιά. Σε ένα μπολάκι ανακατεύετε το γιαούρτι με το αυγό και τα προσθέτετε στην μπεσαμέλ ανακατεύοντας γρήγορα. Τέλος, προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και το αλάτι.
  3. Σε ελαφρά λαδωμένο ταψί βάζετε τις βίδες και τον κιμά σόγιας και από πάνω προσθέτετε την μπεσαμέλ και μετά το τριμμένο τυρί. Ψήνετε για περίπου 1 ώρα στους 180 βαθμούς.

Το σχόλιο του διαιτολόγου
Το συγκεκριμένο φαγητό περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, άμυλο και φυτικές ίνες. Η μπεσαμέλ είναι ελαφριά χωρίς τα trans λιπαρά του βουτύρου. Αποτελεί μια εξέχουσα επιλογή για όσους θέλουν να τρώνε υγιεινά χωρίς να στερούνται τα αγαπημένα τους φαγητά και για χορτοφάγους.