Οι κιρσοί των κάτω άκρων είναι οι διογκωμένες και ελικοειδείς φλέβες που προεξέχουν κάτω από το δέρμα μας. Εμφανίζονται συνήθως στις γάμπες και πιο σπάνια στους μηρούς. Παρουσιάζονται στο 1/3 του πληθυσμού, συχνότερα στις γυναίκες. Οι κιρσοί είναι μια κατάσταση καλοήθης και δύσκολα θα μας θέσει σε κίνδυνο. Επειδή όμως συνεχώς διογκώνονται, σωστό είναι να τους αντιμετωπίζουμε σε αρχικά στάδια για καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα. Οι ευρυαγγείες από την άλλη μεριά είναι τα σπασμένα μικρά κόκκινα και μπλε αγγεία που μοιάζουν με ιστό της αράχνης. Για την εμφάνιση των κιρσών και των ευρυαγγειών η κληρονομικότητα παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο, μαζί με την πάροδο της ηλικίας. Σημαντικοί παράγοντες είναι επίσης η εγκυμοσύνη, τα αντισυλληπτικά, η εμμηνόπαυση καθώς και η παχυσαρκία και η ορθοστασία.

Οι καινούργιες μέθοδοι θεραπείας
Σήμερα υπάρχουν καινούργιες μέθοδοι, που έχουν υποκαταστήσει το κλασικό και επεμβατικό χειρουργείο των κιρσών. Οι μέθοδοι είναι ενδοφλεβικές. Έτσι, λοιπόν, με την υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη σκληροθεραπεία με αφρό εισάγουμε στον αυλό της φλέβας, μέσα από μια βελόνα και με την καθοδήγηση εξειδικευμένων υπερήχων, ειδικές ουσίες ή αφρούς και νεκρώνουμε χημικά τις επιζήμιες φλέβες. Η μέθοδος εφαρμόζεται στο ιατρείο με ασφάλεια, χωρίς περιορισμούς, τομές ή αναισθησία. Απαιτούνται μερικές επισκέψεις ανάλογα με την έκταση των κιρσών. Τονίζουμε ότι με τη σκληροθεραπεία αντιμετωπίζονται συγχρόνως όλα τα είδη κιρσών και τα αντιαισθητικά φλεβίδια, με εντυπωσιακό αισθητικό αποτέλεσμα.

Laser ablation
Μία ακόμη ευρέως γνωστή μέθοδος αντιμετώπισης των κιρσών είναι με λέιζερ (laser ablation) ή ραδιοσυχνότητες και είναι λίγο πιο επεμβατική από τις ενέσεις, γιατί γίνεται σε κλινική και απαιτείται τοπική αναισθησία. Εισάγουμε μέσα στον αυλό της παθολογικής φλέβας μια οπτική ίνα λέιζερ ή μια ίνα ραδιοσυχνοτήτων και αφού κάνουμε τοπική αναισθησία χορηγούμε θερμική ενέργεια που καυτηριάζει τη φλέβα, η οποία νεκρώνεται και απορροφάται από τον οργανισμό. Οι κιρσοί είτε θα μικρύνουν και θα χαθούν με τον καιρό είτε τους αφαιρούμε με μικροφλεβεκτομές και τοπική αναισθησία την ώρα της διαδικασίας. Ο ασθενής φεύγει από την κλινική περπατώντας και την επομένη ή σε 2 ημέρες πάει στη δουλειά του. Η μέθοδος είναι απλή, ασφαλής και έχει καλά και διαρκή αποτελέσματα. Πολύ μικροί κιρσοί και αντιαισθητικά φλεβίδια θα χρειαστούν θεραπεία με σκληρυντικές ενέσεις αργότερα.

H επαναστατική ενδοφλεβική κόλλα
Τελευταία λέξη της τεχνολογίας είναι η ενδοφλεβική κόλλα VenaSeal. Με τη βοήθεια λεπτού καθετήρα και πάντα με τον συνεχή έλεγχο με υπερήχους, εισάγουμε στη φλέβα μικροποσότητες ειδικής ακρυλικής κόλλας και η χαλασμένη φλέβα σε λίγα δευτερόλεπτα κλείνει και μετά από καιρό απορροφάται. Δεν απαιτείται αναισθησία και είναι επίσης ασφαλής.

Πώς θεραπεύονται οι ευρυαγγείες
Η σκληροθεραπεία των ευρυαγγειών με υγρά ή αφρό είναι η καλύτερη μέθοδος και δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση όλων των αντιαισθητικών σπασμένων αγγείων του δέρματος. Με τις μικροσκοπικές ενέσεις που γίνονται στο ιατρείο, πετυχαίνουμε όμορφα αισθητικά αποτελέσματα σε λίγες επισκέψεις.

Από τον Μάριο Βαλσάμη, απόφοιτο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδίκευση στη Χειρουργική και εξειδίκευση στη Φλεβολογία στο Παρίσι. Από το 1997 ασχολείται αποκλειστικά με τις φλεβικές παθήσεις. Είναι Membre de la Societe Francaise de Phlebologie και Member of the American College of Phlebology, www.valsamisveins.gr.