Η θετική ψυχολογία έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Είναι η νέα τάση και ο λόγος της δημοφιλίας της είναι ότι στοχεύει στο να χτίζει ικανότητες και όχι στο να επιδιορθώνει ζημιές (μέθοδος που υιοθετούν οι περισσότερες παραδοσιακές ψυχολογικές προσεγγίσεις).
Γιατί όμως κάποιος να θέλει να επενδύσει στη θετική σκέψη και να χτίσει πάνω στα θετικά του χαρακτηριστικά;

Θετική σκέψη = Παράγω θετικά συναισθήματα

Μέσω συγκεκριμένων διεργασιών (τεχνικές χαλάρωσης, ενασχόληση με δραστηριότητες που προσφέρουν ευχαρίστηση, εστίαση σε θετικές εμπειρίες και στην ανεύρεση θετικού νοήματος) παράγονται θετικά συναισθήματα και αυξάνονται οι θετικές πεποιθήσεις μου. Αυτά με βοηθούν να διευρύνω τους πνευματικούς μου ορίζοντες και να αναπτυχθώ προσωπικά μέσω της αξιοποίησης των δεξιοτήτων μου όπως η δημιουργικότητα, η προσαρμοστικότητα, η ακεραιότητα (να λέω αυτό που πιστεύω και να πιστεύω αυτό που λέω).

Επικεντρώνομαι στο καλό

Αντί να προσπαθώ να διορθώσω το κακό ή να εμμένω στις αρνητικές πλευρές της ζωής μου, επικεντρώνομαι στο καλό και στη βελτίωσή του και επιτυγχάνω τα βέλτιστα αποτελέσματα. Ως γνωστόν, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία! Αν δεν επηρεάζομαι από την κατήφεια των άλλων και απαλλαγώ από τις γνώμες εκείνων που δεν με αφορούν είμαι πιο απελευθερωμένος και αποκτώ μια διευρυμένη οπτική στα πράγματα, η οποία με βοηθά να προχωρήσω μπροστά.

Κάνω συναρπαστικά πράγματα

Διακρίνω τα δυνατά μου στοιχεία, έχοντας όμως συνείδηση των αρνητικών μου. Ετσι τονώνω την αυτοπεποίθησή μου, αναδεικνύω τις διαφορετικές πλευρές των χαρισμάτων μου ώστε να μπορώ να αναπτυχθώ σε όλα τα επίπεδα, χωρίς όμως να παγιδεύομαι από τις προσδοκίες μου. Αν διανύω τη ζωή μου κάνοντας συναρπαστικά πράγματα, ζω μια ζωή που αξίζει κανείς να τη ζει. Το ίδιο συμβαίνει και αν οι καθημερινές μου δραστηριότητες αποτελούν πηγή ικανοποίησης και ευχαρίστησης. Αφοσιώνομαι σε πράγματα που μου αρέσουν και «χάνομαι» μέσα σε αυτά με ένα χάσιμο που με κάνει να νιώθω ότι έχω επανεφεύρει τον εαυτό μου.

Mission possible

Αν πιστέψω κάτι πολύ και μετατρέψω το όραμά μου σε δράση, θα πραγματοποιηθεί. Τα παραδείγματα ανθρώπων που τα κατάφεραν πολλά! Αν νιώθω ότι έχω ισχυρή αίσθηση σκοπού, το λεγόμενο mission, ότι έχω δηλαδή μια συγκεκριμένη αποστολή να επιτελέσω και έχω ξεκάθαρους στόχους, τότε νιώθω ότι έχω ανακαλύψει ένα ικανοποιητικό νόημα ζωής και δεν περιφέρομαι άσκοπα. Αυτό με κάνει να νιώθω πληρότητα και αν είχα τη δυνατότητα θα επέλεγα να ζήσω άλλες 12 ζωές σαν και αυτήν!

Χτίζω προσαρμοστικότητα και επινοητικότητα

Το να μπορώ να προσαρμόζομαι στην αλλαγή, με καθιστά ικανό να τα βγάζω πέρα με όλες τις προκλήσεις και με οποιοδήποτε εμπόδιο βρεθεί στο διάβα μου επινοώντας λύσεις για να προχωρήσω. Δεν παραιτούμαι εύκολα από την προσπάθεια, δεν διστάζω να ζητήσω βοήθεια αν χρειαστώ και δεν αποθαρρύνομαι από την αποτυχία. Αντίθετα, την έχω σύμμαχο και κάθε φορά που αποτυγχάνω, κάνω στον εαυτό μου την εξής ερώτηση: Πώς αυτό που έμαθα σήμερα θα με βοηθήσει να γίνω καλύτερος αύριο;

Τα παίρνω πιο χαλαρά

Αντιμετωπίζω τα πράγματα από τη χαλαρή τους πλευρά, όχι λόγω ανευθυνότητας αλλά λόγω πεποίθησης. Βλέπω την εύθυμη πλευρά των πραγμάτων και γίνομαι κυνηγός της ευχαρίστησης. Δεν ναρκοθετώ τις χαρές μου, ούτε σαμποτάρω την ευτυχία μου. Εκπέμπω σε θετική συχνότητα, συντονίζω το μυαλό μου στη θετική σκέψη, στρέφω το βλέμμα μου στις θετικές εμπειρίες και επιμένω να βλέπω τα καλά κάθε κατάστασης. Επιλέγω τη χαρά και κατατάσσω τον εαυτό μου στην κατηγορία του ευτυχισμένου, όχι σε αυτήν του απαισιόδοξου και του αρνητικού. Αφού μπορώ να διαλέξω, γιατί να μην πάρω τη θετική οδό; Θα με γυρίσει σπίτι πιο υγιή και ενδυναμωμένο!

Ρισκάρω

Παίρνω μη δημοφιλείς αποφάσεις και τις υπερασπίζομαι. Χρησιμοποιώ τα εργαλεία που θα αναδείξουν τα δυνατά μου στοιχεία (επιστράτευση του χιούμορ, της επιμονής, της ευγένειας), για να ζήσω πιο παραγωγικά και να υλοποιήσω τις αποφάσεις μου. Οραματίζομαι την επιτυχή έκβασή τους. Σκεπτόμενος θετικά και αναλαμβάνοντας δράση, θα μου συμβεί αυτό που επιθυμώ, θα το καλέσω. Οντας σε κατάσταση ροής, πλήρως ενεργοποιημένος δηλαδή και συγκεντρωμένος, θα μπορέσω να εμφύσησω αυτή τη στάση ζωής και στους γύρω μου.

Ασκήσεις ενίσχυσης της ευγνωμοσύνης και της αυτοπεποίθησης

1. Στο τέλος της ημέρας, γράψτε 3 καλά πράγματα που συνέβησαν, όσο ασήμαντα και αν φαντάζουν. Ετσι θα μπορέσετε να εκτιμήσετε τους μικρούς ή μεγάλους θησαυρούς σας.

2. Γράψτε ένα «γράμμα ευγνωμοσύνης» σε κάποιον που θέλετε να ευχαριστήσετε και δεν το έχετε κάνει ποτέ. Οπως έχει πει και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, «έχουμε πολύ καλή μνήμη για να θυμόμαστε όποιον μας πρόσβαλε και πολύ κακή για να θυμόμαστε κάποιον που μας έκανε μια χάρη».

3. Καθιερώστε το εξής πρωινό τελετουργικό: Επιλέγετε υποβολές (θετικές δηλώσεις) για καθε μέρα και τις επαναλαμβάνετε σε ενεστώτα χρόνο, ιδανικά μπροστά στον καθρέφτη. Το μυστικό είναι η συστηματική επανάληψη μέσα στην ημέρα. Προσοχή! Αγνοείτε τη φλυαρία της αρνητικής φωνής που στροβιλίζεται στο κεφάλι σας!

4. Γράψτε σε ένα ημερολόγιο τα θετικά σας στοιχεία. Χρειάζεται να είναι τόσα όσα και η ηλικία σας. Αυτή η καταγραφή θα εντείνει τα επίπεδα της αυτοπεποίθησής σας και θα βγουν στην επιφάνεια περισσότερα θετικά συναισθήματα.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Ειρήνη Ορφανού, συμβουλευτική ψυχολόγο MSc, www.irenesblog.gr