Είναι γεγονός ότι μετά τα 40 είναι πιο δύσκολο να χάσει κανείς βάρος. Γιατί όμως;

Ίσως αντιμετωπίζετε κάποια θέμα υγείας που επηρεάζει το βάρος σας. Ίσως σταματήσατε τη γυμναστική εξαιτίας κάποιου τραυματισμού.

Οι λόγοι που κάνουν την απώλεια κιλών δύσκολη διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, ειδικά λόγω του ρόλου των γονιδίων στην αύξηση του βάρους.

Ωστόσο, ο μειωμένος μεταβολισμός στις μεγαλύτερες ηλικίες είναι ένας βασικός παράγοντας, όπως είναι και οι ορμονολογικές αλλαγές, ειδικά στις γυναίκες που περνούν εμμηνόπαυση.

Οι παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, παίζουν επίσης ρόλο. Οι άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών τείνουν να έχουν περισσότερο άγχος και υποχρεώσεις, ενώ επίσης έχουν μικρότερη άντοχη και χρόνο να γυμναστούν όπως παλαιότερα.

Συχνά, ακόμη και αν η ζυγαριά σάς δείχνει στα ίδια κιλά, μπορεί να βλέπετε το σώμα σας πιο παχύ ή ακόμα και να έχει αλλάξει η κατανομή του λίπους στο σώμα σας. Δεν είναι η ιδέα σας, πρόκειται για μια πραγματικότητα.

Τι να προσέξετε

Το πρώτο βήμα για να αδυνατίσετε είναι το να εντοπίσετε κάτι που διορθώνεται εύκολα.

Έχει συμβεί κάτι; Κάποια αλλαγή στις προσωπικές σας σχέσεις ή στη δουλειά σας; Μήπως αυτό έχει επηρεάσει τη συχνότητα που τρώτε, το τι τρώτε, το πώς τρώτε και το με ποιον τρώτε;

Τέτοιες αλλαγές στην κατανάλωση φαγητού είναι ικανές να επηρεάσουν το βάρος σας. Για παράδειγμα, αν συνηθίζατε να τρώτε με άλλη παρέα, ίσως καταναλώνατε περισσότερα λαχανικά και μόνη σας ίσως στρέφεστε σε ανθιυγιεινές επιλογές.

Οι αλλαγές στον ύπνο επίσης συνδέονται με την αύξηση του βάρους.

Ενώ μπορεί στη δεκαετία των 20 να μένατε ξύπνια μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και να μην αντιμετωπίζατε θέματα βάρους, η έλλειψη ύπνου μετά τα 40 -λόγω μητρότητας ή απαιτητικής δουλειάς- είναι ένα σημαντικό πρόβλημα.

Άλλωστε, οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε παραπάνω και να διαλέγουν τροφές με πολλές θερμίδες, υδατάνθρακες και λίπη όταν είναι κουρασμένοι.

Το τι τρώτε παίζει φυσικά μεγάλο ρόλο. Καλό είναι να καταναλώνετε πρωτεΐνη και λαχανικά και να απέχετε από τα κορεσμένα λιπαρά.

Ένας άλλος λόγος που έχετε παχύνει μπορεί να είναι το ότι οι αρθρώσεις σας δεν αντέχουν πια τις μεγάλες βόλτες με ποδήλατο, το καθημερινό τρέξιμο ή το μπάσκετ.

Αυτό σαν διαπίστωση μπορεί να είναι αποθαρρυντικό, αλλά υπάρχουν άλλες λύσεις, όπως το κολύμπι, το οποίο αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική και δεν ενέχει τον κίνδυνο τραυματισμού.

Η σαρκοπενία, η απώλεια μυϊκού ιστού που προκύπτει ως φυσικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης, ξεκινάει περίπου στη δεκαετία των 40. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το 40% της μυϊκής μάζας εξαφανίζεται στις ηλικίες 40-80.

Αυτή η διαδικασία συμβάλει στη μείωση του μεταβολισμού, αφού οι μύες καίνε περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με το λίπος.

Η τακτική προπόνηση αντοχής ή δύναμης μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής σας μάζας.

Μπορείτε μάλιστα να βρείτε μία φίλη με την οποία θα γυμνάζεστε μαζί. Έτσι, θα είστε πιο αφοσιωμένη στον στόχο σας, ενώ επίσης θα βελτιωθεί η διάθεσή σας μόλις συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε η μόνη που αντιμετωπίζει τέτοιες δυσκολίες.

Σε κάθε περίπτωση, έχετε στο μυαλό σας ότι αν μερικά παραπάνω κιλά δε σας προκαλούν πρόβλημα υγείας, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είναι απλά ο κύκλος της ζωής.