Ο φάκελος των πρώην ανοίγει σε κουβέντες με τις φίλες μας όταν θυμόμαστε τις ατυχείς επιλογές που κάναμε στα ερωτικά και γελάμε με τα χάλια μας. Το ίδιο συμβαίνει και όταν πέφτουμε τυχαία πάνω σε παλιές φωτογραφίες της σχέσης μας ή όταν δεν έχουμε τι να κάνουμε και ψάχνουμε όλους τους πρώην με αλφαβητική σειρά στο Facebook. Έλα όμως που υπάρχουν κι αυτοί οι πολύ πολιτισμένοι άνθρωποι που διατηρούν φιλικές σχέσεις με τους πρώην τους και τους αφιερώνουν το ‘είμαι πολύ καλά σε σκέφτομαι συχνά σε αγαπώ πολύ μ’αγάπη φιλική’. Γιατί κι αυτά υπάρχουν. Κι εσύ δεν είσαι και πολύ σίγουρη για το αν μπορείς να δείξεις τέτοιο επίπεδο. Αλλά δεν είναι όλοι οι άνθρωποι το ίδιο και κάθε σχέση διαφέρει από την άλλη.

Αν χωρίσατε πολύ χαλαρά χωρίς τσακωμούς και προβλήματα, μάλλον μας λες ψέματα! Αν ήταν όλα ρόδινα και ήρεμα, γιατί να χωρίσεις; Πες απλά ότι κάποιος απίστησε, ότι κάποιος βαρέθηκε ή ότι και οι δύο είχατε τους λόγους σας να θέλετε να τερματίσετε αυτήν τη σχέση. Μην μας λες ψέματα ότι χωρίσατε τώρα για να μην τσακωθείτε αργότερα λες και είστε η καριέρα των Beatles. Τώρα, αν κουβαλάς το θυμό μίας σχέσης που σε πλήγωσε ή δεν ευδοκίμησε, δεν υπάρχει λόγος να είσαι φίλη με τον πρώην επειδή είναι κουλ ή το σωστό. Αλλά ούτε και να μην του ξαναμιλήσεις ποτέ επειδή κάτι δεν λειτούργησε μεταξύ σας.

Είναι πιο απλό από όσο νομίζεις. Κάνεις αυτό που νιώθεις και δεν πιέζεις τον εαυτό σου για τίποτα λιγότερο ή περισσότερο. Κακά τα ψέματα, το να είσαι φίλη με τον πρώην προϋποθέτει να έχουν εξαφανιστεί όλα τα ψήγματα ερωτικού συναισθήματος και οι μνησίκακες σκέψεις. Εν ολίγοις, να τον βλέπεις τρυφερά σαν φίλο που δεν θέλεις να αποπλανήσεις. Αν ανήκεις όμως στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν πολύ παθιασμένες και τρικυμιώδεις σχέσεις, περιμένεις στ’αλήθεια να μιλάτε ήρεμα και να λέτε ιστορίες από το στρατό;

Δοκίμασέ το με μία πολύ παλιά σχέση. Αν θέλεις να το δοκιμάσεις και να έχει κάποιες πιθανότητες επιτυχίας, βρες την πιο παλιά σου σχέση και κάνε το τεστ. Προσοχή όμως. Μην παίξεις με τα συναισθήματα κάποιου ανθρώπου που μπορεί να νιώθει ακόμα ερωτευμένος μαζί σου ή που μπορεί να του αναζωπυρωθεί η παλιά φλόγα. Πρέπει να είστε και οι δύο εξίσου αποστασιοποιημένοι και να βλέπετε τη σχέση σαν αρχαία ελληνική ιστορία. Και ξέρεις ποιο είναι το καλύτερο που μπορεί να βγει; Να μάθεις πώς ήσουν σαν girlfriend, τι μπορεί να τον ενοχλούσε και ποια είναι τα λάθη που τείνεις να κάνεις στις σχέσεις.

Αν η τελευταία σχέση είχε γίνει σχεδόν αδελφική, τότε υποθέτω ότι μάλλον μπορείτε να είστε φίλοι. Δεν είναι λίγοι εξάλλου οι άνθρωποι που έχουν μία ερωτική σχέση που καλύπτει περισσότερο την ανάγκη σου για φιλική επαφή και λιγότερο την παθιασμένη του έρωτα. Αν κανείς δεν κρατά κακία και το σεξ δεν είναι αυτό που σας κρατούσε τόσο, τότε μπορείτε να είστε φίλοι. Φίλοι ναι, κολλητοί όχι. Κολλητούς έχεις ήδη και δεν χρειάζεται να κάνεις ανακύκλωση στους ανθρώπους που ξέρεις ήδη. Κάθε άνθρωπος περνά από τη ζωή μας για κάποιο λόγο. Δεν είναι εφημερίδα να έχει πολλαπλές χρήσεις.