Μία από τις μεγαλύτερες μάχες όταν κάνετε δίαιτα είναι το να ελέγξετε εκείνες τις ξαφνικές λιγούρες.

Δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολο να πείτε «αντίο» στα γεμάτα υδατάνθρακες πρόχειρα φαγητά που αγαπάτε. Στην τελική, ήταν εκείνα που σας παρηγορούσαν όταν είχατε άγχος και σας κρατούσαν συντροφιά όταν βλέπατε την αγαπημένη σας σειρά.

Όταν όμως προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είναι ακριβώς αυτά τα φαγητά που πρέπει να περιορίσετε, αφού συχνά σας κάνουν να πεινάτε ακόμα περισσότερο στη συνέχεια.

Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες τροφοδοτούν τον οργανισμό σας με σάκχαρα, τα οποία γρήγορα περνούν στην κυκλοφορία του αίματός σας.

Το αποτέλεσμα αυτής της τεράστιας πρόσληψης υδατανθράκων είναι τα επίπεδα σακχάρου σας να φτάσουν στα ύψη. Ο οργανισμός σας τότε θα αρχίσει να απελευθερώνει ινσουλίνη ώστε να βοηθήσει τα σάκχαρα να περάσουν στα κύτταρά σας.

Το σάκχαρό σας θα αυξηθεί και τελικά θα επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, αλλά ακριβώς επειδή αυξήθηκε τόσο, ίσως πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που θα έπρεπε.

Η πρόσληψη τροφών με υψηλά επίπεδα σακχάρων προκαλεί ξαφνικές λιγούρες. Γι’ αυτό κάποια γεύματα ή σνακ σάς κάνουν να πεινάτε περισσότερο μετά την κατανάλωσή τους.

Ένα ντόνατ για παράδειγμα, προκαλεί στον οργανισμό αύξηση του σακχάρου, το οποίο σημαίνει ότι κάνει τον οργανισμό σας να απελευθερώσει ινσουλίνη για να το επεξεργαστεί. Για παράδειγμα, έχετε πεινάσει ποτέ ενώ πριν από λίγη ώρα φάγατε πρωϊνό; Αυτό συνέβη επειδή πιθανότατα καταναλώσατε ένα γεύμα, το οποίο ήταν πλούσιο σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Η φυσιολογική λειτουργία της ινσουλίνης είναι το να μεταφέρει τη γλυκόζη από το αίμα στο συκώτι και στα μυϊκά κύτταρα, αλλά όταν κυκλοφορεί πολλή ινσουλίνη στο σύστημά σας, μερικές φορές ωθούνται πολλά σάκχαρα στα κύτταρα, με αποτέλεσμα να πέφτει χαμηλά το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα σας.

Αυτό συνήθως δεν είναι κάτι επικίνδυνο, αλλά είναι αρκετό για να σας κάνει να πεινάσετε πάλι αργότερα. Τα φαγητά που κάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας να αυξάνονται γρήγορα, λειτουργούν ως διεγερτικό της όρεξης.

Αντιθέτως, τα αυγά, παρά την κακή φήμη που τα ακολουθεί, είναι μια καλή επιλογή για το πρωινό σας, καθώς αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές πρωτεΐνης που μπορείτε να έχετε. Έτσι, θα μείνετε χορτάτη για περισσότερη ώρα. Επίσης, πρωτεϊνούχες τροφές, όπως οι ξηροί καρποί, φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα μούρα και τα μήλα, το τυρί, τα όσπρια και τα λαχανικά μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτη για περισσότερη ώρα συγκριτικά με τις τροφές με επεξεργασμένους υδατάνθρακες.