Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία των ανθρώπων που λατρεύουν τις σαλάτες αλλά δεν θέλουν να πάρουν περιττές θερμίδες, αυτές οι σος για διαφορετικές σαλάτες θα γίνουν καθημερινή συνήθεια και θα μπουν στο εβδομαδιαίο διατροφολόγιό σας. Ακόμα και αν δεν συμπαθείτε τις σαλάτες σε αυτόν το βαθμό, οι παρακάτω προτάσεις είναι ιδανικές για οικογενειακά κυριακάτικα αλλά και εορταστικά γεύματα.

  1. Βινεγκρέτ με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Μιλάμε για την απόλυτη υπερτροφή που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις φλεγμονές στο μυαλό και το σώμα, προστατεύει την ικανότητα μνήμης και την εγκεφαλική λειτουργία, βοηθά στη ρύθμιση των σακχάρων του αίματος και των επιπέδων της ινσουλίνης. Επιπλέον, πολεμά τον καρκίνο, τα καρδιακά νοσήματα και την πιθανότητα εγκεφαλικού. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση παρθένου ελαιόλαδου δεν συμβάλει στην απόκτηση βάρους αλλά αντίθετα, βοηθά στη μείωση. Μία κλασική συνταγή για βινεγκρέτ είναι το ελαιόλαδο με βαλσαμικό, λίγη μουστάρδα και τα αγαπημένα σας μπαχαρικά.
  2. Ταχίνι. Αν και είναι κρεμώδες, δεν περιλαμβάνει γαλακτοκομικά προιόντα και φτιάχνεται από σπόρους σουσαμιού. Μία κλασική συνταγή είναι 2 κουταλιές της σούπας ταχίνι με λίγο νερό, χυμό λεμονιού, ελάχιστο σκόρδο και κόκκινο πιπέρι. Δύο κουταλάκι του γλυκού περιλαμβάνουν 5 γραμμάρια πρωτεΐνης και 3 γραμμάρια φυτικές ίνες. Έχει λίγο αλάτι ενώ σας δίνει μαγγάνιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και άλλα.
  3. Γουακαμόλε. Το αβοκάντο, από το οποίο φτιάχνεται, περιλαμβάνει 20 περίπου διαφορετικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, καταπολεμά το γήρας και τις ασθένειες και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, και βιταμίνες Ε και Κ. Και φυσικά συμβάλει στην απώλεια βάρους. Σε ένα μπλέντερ, συνδυάστε μισό αβοκάντο με ένα κουταλάκι του γλυκού μηλόξιδο και ένα με χυμό λεμονιού, μισό κουταλάκι σκόρδο, τρία φύλλα βασιλικού και ελάχιστο αλατοπίπερο.
  4. Χούμους. Η κλασική συνταγή αποτελείται από ρεβίθια, ταχίνι, ελαιόλαδο, λεμόνι, σκόρδο και αλατοπίπερο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά ρεβίθια ή χούμους παίρνουν περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από τη διατροφή τους.
  5. Πέστο. Συνδυάστε με απλούς υδατάνθρακες, γλυκοπατάτες, ακόμα και κινόα. Δύο κουταλιές της σούπας σας χαρίζουν 2 γραμμάρια πρωτεΐνη και 2 γραμμάρια ίνες, καθώς και το 6% της καθημερινής ανάγκης σε σίδηρο.