Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του εκνευρισμού και της έλλειψης ύπνου, σύμφωνα με ψυχολόγους. Αν και υπάρχουν ήδη ενδείξεις που το υποστηρίζουν, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αιόβα θέλησαν να επιβεβαιώσουν αυτήν τη σύνδεση και να ανακαλύψουν εάν πίσω από το θυμό κρύβεται η αϋπνία. Βασίστηκαν σε δεκάδες εθελοντών, που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Η μία έμεινε στην κλασική ρουτίνα ύπνου ενώ στη δεύτερη ομάδα, υπήρξε μείωση ύπνου από 2 έως 4 ώρες για δύο νύχτες. Το πρώτο γκρουπ κοιμήθηκε περίπου 7 ώρες ενώ το δεύτερο κοιμήθηκε 4 με 4μιση ώρες. Πριν και μετά, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν διαφορετικά προϊόντα ενώ άκουγαν εκνευριστικούς ήχους, παρόμοιους με τον ήχο που κάνει το σπρέι. Οι ερευνητές ήθελαν να τους κάνουν να νιώσουν άβολα και να προκαλέσουν το θυμό. Ο επικεφαλής της μελέτης, Καθηγητής Ζλάταν Κρίζαν, είπε ότι ‘σε γενικές γραμμές, ο θυμός ήταν σημαντικά υψηλότερος σε εκείνους που είχαν κοιμηθεί λίγο και αυτό συνέβαινε ανεξαρτήτως των ενοχλητικών ήχων’.

Αυτό δείχνει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει μεγάλο θυμό, και όχι σε στιγμιαίο επίπεδο. ‘Παρά την κλασική τάση να εκνευριζόμαστε σε συγκεκριμένες καταστάσεις και ήχους, τα άτομα που δεν είχαν κοιμηθεί επαρκώς, έδειξαν μία τάση προς τον αυξημένο θυμό και ένταση, αντιστρέφοντας την ικανότητά τους να προσαρμόζονται σε εκνευριστικές συνθήκες με το πέρασμα του χρόνου’.

Τώρα, οι ερευνητές θέλουν να δουν αν αυτό το πείραμα επεκτείνεται και στην καθημερινότητα. Οι στατιστικές από τη Βασιλική Κοινότητα για τη Δημόσια Υγεία υπολογίζουν ότι οι άνθρωποι, κατά μέσο όρο, κοιμούνται 6,8 ώρες τη νύχτα. Ο σταθερός ύπνος κάτω των 6 ωρών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο ανοσοποιητικό και να θέσει την καρδιά σε μεγάλο κίνδυνο.