Όταν μιλάμε για καύσιμα στη γυμναστική, οι ειδικοί δείχνουν να συμφωνούν απόλυτα. Η σωστή διατροφή είναι η μυστική στρατηγική για να γίνουμε καλύτεροι αθλητές. Η κατανάλωση των σωστών θρεπτικών στοιχείων πριν την άσκηση διασφαλίζει ότι το σώμα έχει όσα χρειάζεται και η κατανάλωση σωστών τροφών μετά βοηθά στην επαναφορά. Αν και κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ανάγκες, οι ειδικοί καταλήγουν σε μερικούς γενικούς κανόνες που μπορούμε να ακολουθήσουμε όλοι.

Πριν: φάτε μερικούς υδατάνθρακες. Είναι το πιο αποτελεσματικό καύσιμο γιατί διασπώνται εύκολα σε σάκχαρα και μετατρέπονται σε ενέργεια. Αν φάτε πολύ, δεν θα νιώθετε άνετα και θα μειώσετε τη ροή του αίματος στο πεπτικό σύστημα. Ιδανικά, καταναλώστε ένα μικρό γεύμα με 300-500 θερμίδες, 2 ή 3 ώρες πριν τη γυμναστική ή φάτε ένα σνακ των 100 θερμίδων 1 ώρα πριν. Μερικές έξυπνες επιλογές είναι μία μπανάνα ή βρώμη.

Πείτε όχι στις τροφές με λίπος γιατί επιβραδύνει την πέψη, συνεπώς και τη μετατροπή σε ενέργεια. Επίσης, μπορεί να νιώσετε στομαχικές κράμπες και αυτό να δημιουργήσει συνολικό πρόβλημα στη γυμναστική. Αν κάνετε έντονη άσκηση, καλό είναι να μην έχετε βαρύ στομάχι. Ο στόχος είναι να φάτε ένα ελαφρύ και εύπεπτο γεύμα δύο ώρες πριν ξεκινήσετε.

Μετά: φάτε κάτι γρήγορα. Καταναλώστε φαγητό μέσα σε ένα μισάωρο γιατί τότε είναι που το σώμα μπορεί να το χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά. Μία καλή επιλογή είναι το smoothie με σοκολατούχο γάλα που έχει λίγα λιπαρά.

Μην το παρακάνετε. Πολλές φορές επιβραβεύουμε τον εαυτό μας επειδή γυμναστήκαμε και παραγγέλνουμε μία πίτσα υπεραναπληρώνοντας όλες τις θερμίδες που κάψαμε. Οι ειδικοί μας λένε να υποκύπτουμε αλλά σπάνια και χωρίς να το παρακάνουμε με τις ποσότητες.

Τι γίνεται με την ενυδάτωσή μας; Περίπου 1 ώρα πριν ξεκινήσετε, πιείτε 230 ml νερό για να ξεκινήσετε σωστά. Αν κάνει πολλή ζέστη ή ιδρώνετε πολύ εύκολα, προσθέστε ηλεκτρολύτη στο νερό που πίνετε. Πιείτε την ίδια ποσότητα αφού τελειώσετε τη γυμναστική σας.