Εάν μείνουμε μακριά από το αλκοόλ για έναν ολόκληρο μήνα, βλέπουμε αλλαγές στην ποιότητα του ύπνου, στο βάρος, στο δέρμα αλλά και την οικονομική μας κατάσταση. Μία έρευνα έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ τον περασμένο Ιανουάριο και οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι η έλλειψη αλκοόλ τους έκανε να σκεφτούν τη σχέση τους μαζί του. Επτά μήνες αργότερα, έφτασαν στο σημείο να πίνουν λιγότερο, αποδεικνύοντας ότι η έρευνα τους επηρέασε μακροπρόθεσμα.

Ο επικεφαλής, Δρ. Ρίτσαρντ ντε Βιζέρ, είπε ότι ‘το πιο σπουδαίο πράγμα με τον Ιανουάριο χωρίς αλκοόλ δεν αφορά αυτόν το μήνα στην πραγματικότητα. Με το να απέχουμε 31 μέρες, μας δείχνει ότι δεν χρειαζόμαστε το αλκοόλ για να διασκεδάσουμε, να χαλαρώσουμε και να κοινωνικοποιηθούμε. Αυτό σημαίνει ότι για τον υπόλοιπο χρόνο μπορούμε να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις ως προς την κατανάλωση αλκοόλ και να αποφύγουμε να πιούμε περισσότερο από αυτό που θέλουμε’.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ο μέσος όρος κατανάλωσής τους έπεσε από το 4.3 στο 3.3 σε εβδομαδιαία βάση ενώ μειώθηκαν αισθητά και οι φορές που μέθυσαν μέσα σε ένα μήνα. Είχαν επίσης πολύ σημαντικά άμεσα οφέλη. Εννιά στους δέκα είπαν ότι εξοικονόμησαν χρήματα, επτά στους δέκα κοιμούνταν καλύτερα, οι μισοί είχαν καλύτερο δέρμα και τρεις στους πέντε ανέφεραν ότι είχαν χάσει βάρος. Μία δημοσκόπηση που διεξήχθη από τη Βρετανική Αλλαγή του Αλκοόλ και ‘έτρεξε’ και την εκστρατεία του Ιανουαρίου χωρίς αλκοόλ, έδειξε ότι ένας στους δέκα ανθρώπους που πίνουν (περίπου 4,2 εκατομμύρια στο Ηνωμένο Βασίλειο), σκοπεύει να συμμετάσχει στον ερχόμενο Ιανουάριο χωρίς αλκοόλ.

‘Ακούμε καθημερινά ανθρώπους που πήρανε τη ζωή τους στα χέρια τους με αφορμή αυτήν την εκστρατεία και που πλέον νιώθουν πιο υγιείς και χαρούμενοι. Καλύτερος ύπνος, βελτιωμένο δέρμα, εξοικονόμηση χρημάτων και η λίστα δεν τελειώνει εδώ’, σημείωσε ο επικεφαλής της έρευνας.