Η μορφή γυμναστικής Tabata πήρε το όνομά της από τον δημιουργό της, τον Ιάπωνα ερευνητή δρ. Izumi Tabata. Πρόκειται για μια μέθοδο ολιγόλεπτης γυμναστικής σε πολύ έντονους ρυθμούς ή αλλιώς για ένα σύντομο πρόγραμμα διαλειμματικής προπόνησης, όπου περίοδοι έντονης άσκησης εναλλάσσονται με σύντομες περιόδους ανάπαυσης.

Στόχος της Tabata είναι να κάψετε όσο το δυνατόν περισσότερο λίπος σε μικρό χρονικό διάστημα, να βελτιώσετε την αναερόβια ικανότητά σας (δηλαδή την ικανότητά σας να γυμνάζεστε σε έντονο ρυθμό, αλλά για λίγο) και να αυξήσετε τη μυϊκή αντοχή σας.

Η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλετε μέσα στα λίγα αυτά λεπτά που διαρκεί μια προπόνηση Tabata, κάνει την καρδιά να δουλεύει έντονα κατά τη διάρκεια του προγράμματος, αλλά και μετά το τέλος του. Επιπλέον κέρδος, λοιπόν, είναι το γεγονός ότι καίτε περισσότερες θερμίδες, ενισχύοντας τον μεταβολισμό σας.

Ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα έντονο πρόγραμμα γυμναστικής, αν νιώσετε αδιαθεσία, πρέπει να σταματήσετε. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας (π.χ. υψηλή πίεση, καρδιαγγειακά προβλήματα), ίσως να μην μπορέσετε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα Tabata. Προτού εκτελέσετε το πρόγραμμα ζητήστε τη γνώμη του γιατρού σας.

Ακολουθήστε το στο Google News