Η μόδα με τις light τροφές και η αποφυγή προϊόντων με υψηλή περιεκτικότητα λίπους έχει ήδη ξεπεραστεί και έχουμε αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε ότι δεν βρίσκεται εκεί η απάντηση για τη διατήρηση της καλής υγείας και του βάρους μας. Τα υγιεινά λίπη όπως τα έλαια λαχανικών και οι ξηροί καρποί, έχουν προστατευτικά οφέλη, ειδικά για την καρδιαγγειακή νόσο. Βοηθούν επίσης στην καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών και ικανοποιούν γρήγορα το αίσθημα της πείνας. Ποιες είναι οι τροφές που θα έπρεπε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας λοιπόν;

Ελαιόλαδο. Πολυάριθμες έρευνες έχουν καταλήξει στο ότι βοηθά στη μείωση του ρίσκου για καρδιακά νοσήματα, καρκίνο και διαβήτη. Αρκετά πρόσφατα, Ισπανοί ερευνητές ανέφεραν ότι τα ποικίλα συστατικά του ελαιόλαδου επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Ιδιαίτερα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δεν υφίσταται μεγάλη επεξεργασία και είναι πολύ κοντά στη φυσική εκδοχή του. Μία κουταλιά της σούπας έχει περίπου 120 θερμίδες.

Ψάρι. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι γνωστή ως η τροφή του μυαλού. Τα Ω3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του εγκεφάλου, για την καταπολέμηση των φλεγμονών και για τις χρόνιες ασθένειες. Οι ιδανικές επιλογές είναι ο σολομός, οι σαρδέλες και η πέστροφα.

Αβοκάντο. Σε μία έρευνα του 2014, οι επιστήμονες τάισαν τα ποντίκια πολλή ζάχαρη που τους ανέβασε τα επίπεδα ζαχάρου, χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Μετά τους δόθηκε λάδι από αβοκάντο που κατάφερε το αντίστροφο αποτέλεσμα. Χρειάζεται να καταναλώνουμε υγιεινά λίπη αν θέλουμε το σώμα μας να απορροφήσει τις βιταμίνες Α, D, Ε και Κ. Ο ιδανικός τρόπος να φάμε αβοκάντο είναι με ένα τοστ, όλες τις ώρες της μέρας.

Ελιές. Αυτά τα φρούτα αξίζουν μία θέση στο πιάτο μας, ειδικά όταν ζούμε σε μία χώρα που τις παράγει σε αφθονία. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες πολυφαινόλης που δρα ενάντια στη φθορά των κυττάρων ενώ παίρνουμε σίδηρο και φυτικές ίνες.  Οι γενικές οδηγίες προτείνουν να μην καταναλώνουμε περισσότερα από 2.300 mg νατρίου την ημέρα και οι ελιές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό το στοιχείο.

Φασόλια. Πλούσια σε πρωτεΐνη αλλά και εξαιρετική πηγή λιπαρών οξέων. Ό,τι χρειάζεστε για ένα δυνατό υποκατάστατο του κρέατος.