Δεν είναι λίγοι εκείνοι που από κάπου έχουν ακούσει ότι ίσως το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος στη διατροφή του, ιδιαιτέρως αν προσπαθεί να χάσει κιλά, είναι να συνδυάσει κάποια πρωτεΐνη, όπως κρέας ή κοτόπουλο, με άμυλο, όπως ρύζι, πατάτες, μακαρόνια κ.ά. Γι’ αυτό άλλωστε τα τελευταία χρόνια είναι πολύ της μόδας η δίαιτα που απαγορεύει τον συνδυασμό τους.

Η άποψη αυτή ξεκίνησε φυσικά από την κοιτίδα της μόδας και της παραπληροφόρησης σε σχέση με τη δίαιτα, που δεν είναι άλλη από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους θιασώτες της, οι παραπάνω συνδυασμοί «μπλοκάρουν τον μεταβολισμό» και δεν επιτρέπουν την απώλεια βάρους. Για αυτούς, το άμυλο που θα μπει στο πιάτο από «απαγορευμένες» τροφές, θα εμποδίσει την πέψη των πρωτεϊνών του κρέατος και θα μπλοκάρει τον μεταβολισμό. Σύμφωνα πάντα με την εν λόγω θεωρία, τα τρόφιμα περιέχουν ένζυμα και όταν καταναλώνονται μαζί αλληλοεξουδετερώνονται και προκαλείται δυσπεψία και δυσαπορρόφηση.

Αβάσιμη θεωρία
Στην πραγματικότητα όμως, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, κάθε θρεπτικό συστατικό απορροφάται σε διαφορετικό σημείο και με την υποβοήθηση διαφορετικών ενζύμων. Κατά συνέπεια η θεωρία αφενός είναι αβάσιμη, αφετέρου πουθενά δεν σχετίζεται με απώλεια ή μη σωματικού βάρους. Η απάντηση άλλωστε στο αν αυτή η θεωρία που συζητούμε είναι σωστή ή λάθος δίνεται από την ίδια τη φύση. Δείτε για παράδειγμα τροφές όπως τα όσπρια ή τα γαλακτοκομικά, που περιέχουν και άμυλο αλλά και πρωτεΐνη.

Ενα ιδανικό πιάτο λοιπόν θα πρέπει να περιλαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης από τρόφιμα όπως κοτόπουλο, ψάρι, κρέας, τυρί, γιαούρτι, όσπρια, μαζί με υδατάνθρακες από λαχανικά και κάποια ποσότητα αμυλούχων (ρύζι, μακαρόνια, ψωμί…) και βασική λιπαρή ύλη το ελαιόλαδο.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Χάρη Γεωργακάκη, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc.