Η δίαιτα με ελάχιστους υδατάνθρακες και πολλά λίπη μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε αρκετό αβοκάντο, βούτυρο, μπέικον και κρέμες αλλά απαγορεύεται να τρώμε επιπλέον ζάχαρη, επεξεργασμένες τροφές, γλυκά και αμυλούχα λαχανικά. Την επιλέγουν πολλές celebrities, αλλά αν δεν διαθέτεις προσωπικό σεφ, είναι κάπως δύσκολο να ακολουθήσεις μία δίαιτα που είναι τόσο αυστηρή με τους υδατάνθρακες. Ευτυχώς, έχουν αναπτυχθεί κάποιες επιλογές keto που είναι λίγο πιο ελαστικές και μπορούμε να τις υιοθετήσουμε πιο εύκολα.

  • Κλασική κετογόνος δίαιτα. Σε αυτήν την επιλογή, σχεδιάζουμε όλα τα γεύματα και σνακ γύρω από το λίπος, όπως είναι το αβοκάντο, το βούτυρο, τα λιπαρά ψάρια και το ελαιόλαδο. Χρειάζεται να παίρνουμε καθημερινά 15 γραμμάρια λίπους (όσο δηλαδή ¾ ενός φλιτζανιού με ελαιόλαδο) ώστε να αλλάξουμε το μεταβολισμό μας και να τον κάνουμε να καίει το λίπος σαν καύσιμο. Ταυτόχρονα, πρέπει να τρώμε το πολύ 50 γραμμάρια υδατάνθρακες την ημέρα (όσο δηλαδή ένα μάφιν με μύρτιλο). Επιλέγουμε λοιπόν πράσινα λαχανικά, μη αμυλούχα και φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακα, όπως τα πεπόνι και τα μούρα. Τέλος, τρώμε 90 γραμμάρια πρωτείνη χωρίζοντάς την σε 30 ανά γεύμα.
  • Στοχευμένη keto. Είναι πολύ δημοφιλής στους αθλητές και όσους είναι δραστήριοι αλλά χρειάζονται περισσότερους υδατάνθρακες. Επιτρέπει 20-30 επιπλέον γραμμάρια πριν και μετά τη γυμναστική ώστε να μπορούν να κάνουν πιο έντονη άσκηση. Οι ιδανικές επιλογές περιλαμβάνουν φρούτα, γαλακτοκομικά και ρύζι. Εφόσον οι υδατάνθρακες καίγονται, δεν αποθηκεύονται σαν σωματικό λίπος.
  • Κυκλική keto. Είναι ένας τρόπος κάνετε κύκλο μέσα και έξω στην κέτωση ενώ απολαμβάνετε μία πιο ισορροπημένη διατροφή. Μία προσέγγιση κυκλικής keto περιλαμβάνει 5 μέρες παραδοσιακή δίαιτας keto και 2 ελεύθερες μέρες. Κάποιοι άνθρωποι επιλέξουν να κρατήσουν τις ελεύθερες ημέρες για ειδικές περιστάσεις, όπως τα γενέθλια και οι διακοπές.
  • Keto με πολλή πρωτεΐνη. Αυτό το διατροφικό πλάνο περιλαμβάνει 120 γραμμάρια πρωτεΐνης καθημερινά και 130 γραμμάρια λίπους. Οι υδατάνθρακες παραμένουν αυστηρά σε χαμηλή ποσότητα. Πολλοί όμως την προτιμούν επειδή υπάρχει περισσότερη πρωτεΐνη και όχι τόσο λίπος.
Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: