Οι μεσήλικες που ξεκινούν τη γυμναστική έχουν το ίδιο ρίσκο θανάτου με εκείνους που την άρχισαν κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Και αν και είναι σε μεγαλύτερη ηλικία, απολαμβάνουν τα ίδια οφέλη υγείας με εκείνους που ασκούνται για μία ζωή. Οι άνθρωποι ηλικίας 40-61 ετών που ξεκίνησαν να κάνουν την προτεινόμενη εβδομαδιαία ποσότητα δραστηριοτήτων, είχαν και 16-43% μειωμένο ρίσκο θανάτου, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open. Αντιθέτως, όσοι ξεκίνησαν να γυμνάζονται νωρίς αλλά εγκατέλειψαν, έχασαν όλα τα οφέλη υγείας που είχαν κερδίσει.

Ο Δρ. Πέδρο Σεν Μόρις από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου είπε: ‘οι εθνικές οδηγίες για την αερόβια σωματική δραστηριότητα των ενηλίκων είναι τουλάχιστον 150 λεπτά ήπιας αερόβιας άσκησης, 75 λεπτά έντονης ή ένας ισόποσος συνδυασμός τους την εβδομάδα. Αν ασκούμαστε σε αυτά τα επίπεδα, κερδίζουμε πολλά οφέλη, μεταξύ αυτών και μειώσεις σε ό,τι έχει να κάνει με θάνατο που οφείλεται σε καρκίνο και καρδιαγγειακές νόσους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 315.000 συμμετέχοντες ηλικίας 50-71 ετών, με το 58.2 να είναι άντρες.  Χωρίστηκαν σε τρεις κατηγορίες: αυτοί που διατηρούσαν τη συνήθεια της γυμναστικής, εκείνοι που αύξαναν το επίπεδο με το πέρασμα του χρόνου και εκείνοι που το ελάττωναν. ‘ Οι ενήλικες που ξεκινούσαν μεταξύ 40 και 61 ετών είχαν το ίδιο ρίσκο θνησιμότητας με εκείνους που ξεκινούσαν από την εφηβεία αλλά συνέχιζαν και στην ενήλικη ζωή. Αντιθέτως, όσοι ξεκινούσαν νωρίς αλλά εγκατέλειπαν στην πορεία είχαν λιγότερα οφέλη. Αυτά τα οφέλη λειτουργούσαν με παρόμοιο τρόπο για άντρες και γυναίκες και δρούσαν ανεξάρτητα από το δείκτη μάζας σώματος. Αυτό σημαίνει ότι ποτέ δεν είναι αργά για κάποιον νa ξεκινήσει γυμναστική.