Τα όσπρια μπορεί να είναι κυρίως χειμερινό φαγητό, είναι όμως τόσο θρεπτικά που δεν πρέπει να τα στερείστε ούτε την άνοιξη ή το καλοκαίρι.

Μια καλή ιδέα λοιπόν είναι να τα απολαμβάνετε σαλάτα ή πλακί στον φούρνο με ντομάτα, πιπεριές, καρότα, κρεμμύδια, σκόρδο και ελαιόλαδο.

Δείτε λοιπόν μερικά μυστικά για να τα μαγειρέψετε με επιτυχία.

*Ολα τα όσπρια θέλουν 10 με 15 ώρες μούλιασμα, εκτός από τη φακή και τη φάβα που τους αρκεί ένα 2ωρο για να μουλιάσουν.

*Υπολογίζετε ½ φλιτζάνι όσπρια για κάθε μερίδα φαγητού.

*Οταν τα κάνετε σούπα υπολογίστε τριπλάσιο σε ποσότητα νερό από τα όσπρια. Με άλλα λόγια για 1 μερίδα φαγητό βάζετε ½ φλιτζάνι όσπρια και 1½ φλιτζάνι νερό.

*Ρίχνετε το αλάτι προς το τέλος του μαγειρέματος γιατί όταν το ρίχνετε από την αρχή ξεφλουδίζει και ανοίγει τα όσπρια.

*Η σόδα μπορεί να κάνει τα όσπρια πιο εύπεπτα και βραστερά, αλλά καταστρέφει τη βιταμίνη B1 των οσπρίων.

*Αν αλλάζετε επίσης συχνά το νερό κατά το μούλιασμα, τότε πετάτε και ένα μέρος των θρεπτικών συστατικών τους που διαλύονται σε αυτό.

Δείτε επίσης: