Δεν χρειάζεται να είστε ξαπλωμένοι για ώρες για να καταλάβετε ότι πάσχετε από αϋπνία. Αυτή η κατάσταση μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους και να έχει διαφορετικά αίτια. Μπορεί να δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε αλλά κάποιοι άνθρωποι δυσκολεύονται να κοιμηθούν σερί ή ξυπνούν πολύ νωρίς το πρωί. Το αίτιο μπορεί να είναι ιατρικό αλλά και ψυχολογικό. Πάμε να δούμε τα πιο κλασικά είδη, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικού Ύπνου.

Οξεία αϋπνία. Πηγάζει συνήθως από το άγχος και διακόπτει τον ύπνο. Το πρόβλημα λήγει όταν λήγει και το άγχος που νιώθετε ή όταν απλά προσαρμόζεστε στην κατάσταση. Να θυμάστε ότι το άγχος δεν προκύπτει απαραίτητα από κάτι αρνητικό.

Αϋπνία της παιδικής ηλικίας. Συμβαίνει όταν τα παιδιά δεν πηγαίνουν τη σωστή ώρα στο κρεβάτι εκτός αν το απαιτήσει ο γονέας. Τα παιδιά κοιμούνται μία φυσιολογική ώρα μόνο όταν έχουν συγκεκριμένη ρουτίνα ύπνου.

Αϋπνία λόγω φαρμάκων. Βιώνεται εάν έχουμε πάρει φάρμακα, αν έχουμε πιει καφεΐνη, αλκοόλ ή έχουμε φάει κάποιο συγκεκριμένο φαγητό.

Ψυχοσωματική αϋπνία. Σχετίζεται με εκτεταμένη ανησυχία, ειδικά όταν αδυνατούμε να κοιμηθούμε. Η αϋπνία σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να ξεκινήσει ξαφνικά μετά από ένα γεγονός ή ένα πρόβλημα που χτίζεται με τα χρόνια και κάνει ένα μπαμ. Όταν αγχωνόμαστε για το αν θα καταφέρουμε να κοιμηθούμε, δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε και να το καταφέρουμε.