Πολλοί θεωρούν ότι η περίοδος έρχεται σταθερά σε όλες τις γυναίκες κάθε 28 μέρες. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν ισχύει το ίδιο για όλες τις γυναίκες. Τα περισσότερα κορίτσια αδιαθετούν για πρώτη φορά μεταξύ 10 και 15 ετών. Η εφηβεία εξάλλου δεν ξεκινά στην ίδια ηλικία για όλους και όλες. Οι γιατροί λένε ότι η μηνιαίος κύκλος διαρκεί για 28 μέρες, αλλά εδώ μιλάμε για το μέσο όρο.

Όταν ξεκινάει η περίοδος, συνήθως ακολουθούν 2 χρόνια αστάθειας. Αυτό σημαίνει ότι μετά την πρώτη περίοδο, μπορεί να περάσουν ακόμα και μήνες μέχρι να έρθει η δεύτερη. Αν περάσουν πάνω από 3 μήνες, μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με το γιατρό ώστε να σιγουρευτείτε ότι όλα είναι εντάξει.

Όσο η έφηβη αναπτύσσεται, περνάει μέσα από πολλές ορμονικές αλλαγές. Η ροή (βαριά ή ήπια) εξαρτάται από την ποσότητα των ορμονών του σώματός της. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι στους οποίους οφείλεται η αστάθεια της περιόδου.

  1. Σεξουαλικά ενεργή ή έγκυος ενώ δεν το γνωρίζει. Είναι πολύ σημαντικό να μιλάτε με το παιδί και να έχετε ανοιχτή επικοινωνία πριν καν μπει στην εφηβεία. Πρέπει να γνωρίζει για τη σεξουαλική επαφή και την προφύλαξη.
  2. Ασκείται πολύ. Η υπερβολική άσκηση μπορεί να επιδρά αρνητικά στο μηνιαίο κύκλο. Αυτό εξαρτάται από την ένταση και το είδος της άσκησης
  3. Άγχος. Αν το παιδί αγχώνεται πολύ λόγω σχολείου, μπορεί να εντοπίσει αλλαγές στον κύκλο.
  4. Διατροφικές διαταραχές. Η ανορεξία και η βουλιμία επηρεάζουν σοβαρά την υγεία του παιδιού και φυσικά επηρεάζουν την περίοδο.
Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: